SLAKTER ARTISTKOLLEGAER: Smashing Pumpkins-frontmann Billy Corgan mener dagens store artister bruker for mye tid på å servere publikumsvennlige show, og for lite energi på å være kunstnere. Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix
SLAKTER ARTISTKOLLEGAER: Smashing Pumpkins-frontmann Billy Corgan mener dagens store artister bruker for mye tid på å servere publikumsvennlige show, og for lite energi på å være kunstnere. Foto: Chris Pizzello/AP/ScanpixVis mer

- Ikke alle konserter kan være magiske orgasmer

Billy Corgan i Smashing Pumpkins forbeholder seg retten til å være sur på scenen i Oslo Spektrum i morgen.

(Dagbladet): - Jeg liker ikke band som påstår at hver eneste konsert og hvert eneste publikum er det beste de har opplevd. Som artist er det viktig å være ærlig, sier Smashing Pumpkins-frontmann Billy Corgan (44) til Dagbladet.

Etter ei uke med turnefri og samvær med kjæresten Jessica Origliasso er Corgan svært opplagt og i godt humør. I dag lander han i Oslo, og i morgen inntar nittitallshelten og den nye bandbesetningen Oslo Spektrum. Forhåpentligvis varer det gode humøret helt til bandet står på scenen.

For da Smashing Pumpkins gjestet Oslo i 2008 var stemningen dårlig.

- Ikke alltid orgasmisk Anmelderne beskyldte bandet for å gå på autopilot, publikum ropte bare etter de gamle hitsene og Billy Corgan selv var pottesur og gretten.

Men han ser ikke det som noe problem.

- Alle konserter kan ikke være magiske orgasmer. Det dreper musikken og gjør det oppvoksende konsertpublikummet bortskjemt, sier Corgan.

Han forbeholder seg retten til å være sur hvis det måtte passe ham, også når han står på scenen i morgen.

- Jeg er nok en av de eneste artistene som har gjort suksess ved å være ærlig. Det er en barnslig tanke at jeg må være i godt humør på scenen. Selvfølgelig vil jeg at folk skal ha det koselig. Men jeg tror ikke folk kommer for å se meg være hyggelig, sier Corgan.

Slakter liveshow Med nesten 19 millioner solgte album bare i USA var Smashing Pumpkins et av nittitallets aller største rockeband. Hits som «1979», «Bullet With Butterfly Wings» og «Adore» ble raskt en del av MTV-generasjonens kollektive hukommelse.

Men dagens populære artister og stadionband har Corgan veldig lite til overs for.

IKONISK: Smashing Pumpkins var blant nittitallets største rockeband. Billy Corgans sceneantrekk besto nesten alltid av en genser påtrykt med Zero, som her i 1995. Foto: Helge Hansen/NTB/Scanpix
IKONISK: Smashing Pumpkins var blant nittitallets største rockeband. Billy Corgans sceneantrekk besto nesten alltid av en genser påtrykt med Zero, som her i 1995. Foto: Helge Hansen/NTB/Scanpix Vis mer

- 80-90 prosent av dagens band og deres liveopptredener er designet for å gi publikum en avsugning. Artistene bare serverer det publikum vil ha. Musikken er ikke lenger i fokus. Konserter er blitt som en «greatest hits»-parade hvor artisten under hver sang hopper rundt på scenen som om de var på MTV. Men jeg står ikke på scenen for å suge publikum, sier Corgan engasjert.

- Hva kan publikum forvente seg i Oslo i morgen?

- Jeg prøver å sette pris på at folk ofrer noe for å komme på konsertene våre. Men jeg er ingen ape i bånd. Når publikum kommer inn døra skal jeg ta dem med på en reise.

Corgan lover en teknisk godt utført konsert med noen få gamle klassikere og mesteparten nye låter. Dagens utgave av Smashing Pumpkins spiller de samme sangene hver kveld.

Endelig lykkelig Fullt så konstant har ikke bandbesetningen vært. Helt fra albumdebuten «Gish» i 1991 har Smashing Pumpkins vært preget av intern krangling, fyll og narkotikamisbruk.

I dag er Corgan den eneste gjenværende fra originalbesetningen, og han mener dagens Smashing Pumpkins har forandret seg mye siden klassikerne «Siamese Dream» og «Mellon Collie and the Infinite Sadness».

- Før var vi et veldig mørkt band, nå er vi mye lysere og mer positive, sier Corgan, som selv har vært åpen om sine egne depresjoner.

- Jeg er lykkeligere nå enn jeg pleide å være. På nittitallet var jeg en annen person. Jeg var hjemløs, brukte narkotika og var ganske gal. Jeg elsket nittitallet, men nå er jeg mer fredfylt, sier Corgan.

Vil ikke ha salgssuksess Verdensherredømme har derimot latt vente på seg etter at Smashing Pumpkins gjenoppsto i 2006. For tida slipper bandet kontinuerlig låter fra sitt pågående album «Teargarden by Kaleidyscope» gratis på nettet. Plata er et tapsprosjekt.

Ifølge Corgan gjør han det som et «fuck you» til musikkbransjen, som han er en høylytt kritiker av.

KJÆRESTEN: Billy Corgan beskriver kjæresten Jessica Origliasso (t.h.) fra bandet The Veronicas som «utrolig vakker». Tidligere han han blant annet vært kjæreste med Kurt Cobains enke Courtney Love. Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix
KJÆRESTEN: Billy Corgan beskriver kjæresten Jessica Origliasso (t.h.) fra bandet The Veronicas som «utrolig vakker». Tidligere han han blant annet vært kjæreste med Kurt Cobains enke Courtney Love. Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix Vis mer

- Suksess for meg meg er at fansen tror på og føler entusiasme for det Smashing Pumpkins gjør i dag. Og nå er det mer entusiasme rundt oss enn på lang tid. Dessuten gjør du noe feil hvis for mange setter pris på det du gjør.

- Det er en ganske elitistisk ting å si?

- Absolutt. Jeg er en artistisk elitist. Og jeg har gjort meg fortjent til å være det, sier Corgan og humrer.

ORIGINALBESETNINGEN: James Iha (bak f.v.), Jimmy Chamberlin, D'Arcy og Billy Corgan var det opprinnelige Smashing Pumpkins. Nå er bare Corgan igjen i bandet, som spiller i Oslo i morgen. Her er gruppa sammen i 1996. Foto: Virgin Records/AP/Scanpix
ORIGINALBESETNINGEN: James Iha (bak f.v.), Jimmy Chamberlin, D'Arcy og Billy Corgan var det opprinnelige Smashing Pumpkins. Nå er bare Corgan igjen i bandet, som spiller i Oslo i morgen. Her er gruppa sammen i 1996. Foto: Virgin Records/AP/Scanpix Vis mer