TJUKKEN I MÅL: Tenk om fem av oss i 1968 ikke skulle fått lov til å spille på lilleputtlaget til EIF? Krise.Bak fra venstre: Kjell Guttelsrød, Bjørn Hageløkken, Trond Olsen, Jon Bakken, Vidar Klausen og Bjørn Olsen. Foran fra venstre: Thor Emilsen, Tore Sandahl, Tom Stabbe Stalsberg, Odd Haugerud og Tom Torp. Foto: Johan Granly
TJUKKEN I MÅL: Tenk om fem av oss i 1968 ikke skulle fått lov til å spille på lilleputtlaget til EIF? Krise.Bak fra venstre: Kjell Guttelsrød, Bjørn Hageløkken, Trond Olsen, Jon Bakken, Vidar Klausen og Bjørn Olsen. Foran fra venstre: Thor Emilsen, Tore Sandahl, Tom Stabbe Stalsberg, Odd Haugerud og Tom Torp. Foto: Johan GranlyVis mer

Ikke alle unger får lov til å spille fotball

Tenk om ungene dine ikke fikk lov til å spille organisert fotball fordi et tungrodd byråkrati setter en stopper. Da hadde du kommet med knottene først til fotballforbundet.

Meninger

Fotball er en av mange aktiviteter som kan være en god nødinngang for unge gutter og jenter, som med forsiktige skritt, ønsker å komme seg inn i det norske samfunn preget av A4-4-2-holdninger. Men, nå viser det seg at mindreårige asylsøkere mellom 12 og 18 år, og som ønsker å spille i en norsk klubb, må framlegge dokumentasjon ved førstgangsregistering i FIKS — Fotballens Informasjons og KommunikasjonsSystem.

Bare denne ene setningen får denne middels gammel mann til å vise knotter, men dette er bare ett av et lite knippe byråkratiske taklinger av dokumentasjonsskrav som gjør leken med ballen litt i overkant vanskelig. Og, nei, dette er ikke noe denne skribent har funnet ut, men vi lener oss tungt på avisa Vårt Land og reporter Bjørgulv K. Bjåen som i går brettet ut en sak over to sider, et vektig og godt innspill om tungroddhet, men som det da for Guds skyld må være mulig å få ordnet opp i så ungene kan få være med og spille organisert fotball — og det fra og med i morgen av .

Bjåen skriver at det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som avdekker at fotballklubber og idrettslag nekter å la barn og unge under 18 år spille organiserte fotballkamper fordi de mangler et D-nummer, dette er et nummer som de unge skal få fra Skatteetaten — et identifikasjonsnummer som gis til alle utlendinger som bor i Norge under seks måneder. UDIs undersøkelse, skriver Vårt Land, avslører at det er et forsikringskrav og dokumentkrav — og ikke D-nummer — som noen steder setter en aktiv stopper for unge asylsøkeres drømmer om å være med på seieren er vår.

Norges Fotballforbund bekrefter at opplysninger stemmer og at dette er krav fra Det europeiske fotballforbundet som er satt for å hindre menneskehandel. Forstår, men: Burde ikke noen voksne folk her komme samme og ordne opp i dette slik at et D-nummer blir til et stort draktnummer. Skal vi la et regelverk stoppe gleden over å få nye venner? UDI og NFF, fiks dette før Norge Malta lørdag.
Handshake for kids.