Ikke alle unger får lov til å spille fotball

Tenk om ungene dine ikke fikk lov til å spille organisert fotball fordi et tungrodd byråkrati setter en stopper. Da hadde du kommet med knottene først til fotballforbundet.

TJUKKEN I MÅL: Tenk om fem av oss i 1968 ikke skulle fått lov til å spille på lilleputtlaget til EIF? Krise.Bak fra venstre: Kjell Guttelsrød, Bjørn Hageløkken, Trond Olsen, Jon Bakken, Vidar Klausen og Bjørn Olsen. Foran fra venstre: Thor Emilsen, Tore Sandahl, Tom Stabbe Stalsberg, Odd Haugerud og Tom Torp. Foto: Johan Granly
TJUKKEN I MÅL: Tenk om fem av oss i 1968 ikke skulle fått lov til å spille på lilleputtlaget til EIF? Krise.Bak fra venstre: Kjell Guttelsrød, Bjørn Hageløkken, Trond Olsen, Jon Bakken, Vidar Klausen og Bjørn Olsen. Foran fra venstre: Thor Emilsen, Tore Sandahl, Tom Stabbe Stalsberg, Odd Haugerud og Tom Torp. Foto: Johan GranlyVis mer
Meninger

Fotball er en av mange aktiviteter som kan være en god nødinngang for unge gutter og jenter, som med forsiktige skritt, ønsker å komme seg inn i det norske samfunn preget av A4-4-2-holdninger. Men, nå viser det seg at mindreårige asylsøkere mellom 12 og 18 år, og som ønsker å spille i en norsk klubb, må framlegge dokumentasjon ved førstgangsregistering i FIKS — Fotballens Informasjons og KommunikasjonsSystem.

Bare denne ene setningen får denne middels gammel mann til å vise knotter, men dette er bare ett av et lite knippe byråkratiske taklinger av dokumentasjonsskrav som gjør leken med ballen litt i overkant vanskelig. Og, nei, dette er ikke noe denne skribent har funnet ut, men vi lener oss tungt på avisa Vårt Land og reporter Bjørgulv K. Bjåen som i går brettet ut en sak over to sider, et vektig og godt innspill om tungroddhet, men som det da for Guds skyld må være mulig å få ordnet opp i så ungene kan få være med og spille organisert fotball — og det fra og med i morgen av .

Bjåen skriver at det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som avdekker at fotballklubber og idrettslag nekter å la barn og unge under 18 år spille organiserte fotballkamper fordi de mangler et D-nummer, dette er et nummer som de unge skal få fra Skatteetaten — et identifikasjonsnummer som gis til alle utlendinger som bor i Norge under seks måneder. UDIs undersøkelse, skriver Vårt Land, avslører at det er et forsikringskrav og dokumentkrav — og ikke D-nummer — som noen steder setter en aktiv stopper for unge asylsøkeres drømmer om å være med på seieren er vår.

Norges Fotballforbund bekrefter at opplysninger stemmer og at dette er krav fra Det europeiske fotballforbundet som er satt for å hindre menneskehandel. Forstår, men: Burde ikke noen voksne folk her komme samme og ordne opp i dette slik at et D-nummer blir til et stort draktnummer. Skal vi la et regelverk stoppe gleden over å få nye venner? UDI og NFF, fiks dette før Norge Malta lørdag.
Handshake for kids.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.