<strong>I SYMFONI:</strong> James Hetfield og Metallica er klar med sin andre S&amp;M-plate sammen med San Francisco Symphony. Foto: Greg Chow/Shutterstock
I SYMFONI: James Hetfield og Metallica er klar med sin andre S&M-plate sammen med San Francisco Symphony. Foto: Greg Chow/Shutterstock Vis mer

Anmeldelse: Metallica - «S&M 2»

Ikke alt kan køddes med

Man blir fort mett av denne kaloribomben.

Publisert

«S&amp;M 2»

Metallica

3 1 6

Hardrock

Utgitt: 2020
Plateselskap: Universal

«Ikke noe pliktkjøp»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Det er nå over tyve år siden Metallica for første gang ga seg i kast med det noe polariserende formatet rockeband-møter-symfoniorkester. «S&M» ble passe lunkent mottatt den gang da. Og jeg føler meg ganske sikkert at menigheten vil dele seg i to også denne gangen. Men så har aldri læresetningen til James Hetfield og Lars Ulrich vært - «vi holder oss til det vi gjør best».

Den iboende kreative rastløsheten til Metallica har tatt bandet ned i noen dype daler, men også opp på noen høye topper de færreste har klart å forsere. Det kunstneriske overmotet som inntraff da de forente krefter med Lou Reed og skjenket verden «Lulu» er kanskje der det har skåret seg som verst. 3D-filmen «Through the Never» ble en økonomisk ruin, men var aldri vond å se på.

Men så må man også huske at «Metallica», den sorte plata, også var et resultat av motvilje mot å fortsette på en opptråkket sti. Det gikk ikke så gærent den gangen - selv om den mest ihuga thrash-kohorten av menigheten følte seg snytt da progressive åtteminuttere ble til økonomiske fireminuttere.

Grer ikke medhårs

Tilbake til Metallica og deres hang til det symfoniske. «S&M 2» vil nok heller ikke gre den harde kjernen medhårs, men samtidig er det ikke så fryktelig mye å hisse seg opp over heller. Dette er hva Metallica er og har vært de siste 30 årene. De tar noen skarpe svinger mot venstre her og der, og det har vi lært oss å leve med.

«S&M 2» er også denne gangen spilt inn med San Francisco Symphony. Den avdøde stjernedirigenten, Michael Kamen, er byttet ut med Edwin Outwater. Det kanskje mest overraskende med denne utgivelsen er at låtutvalget er såpass likt som på førsteutgaven. Spesielt i begynnelsen og slutten.

Med unntak av et par innslag fra «Death Magnetic» og «Hardwired... To Self-Destruct», samt et par kontekstualiserende nummer som «Scythian Suite» av Prokofviev, hvor dirigent Outwater vil vise relasjonene mellom klassisk musikk og metal, er det mye godt de samme klassikerne og halvballadene som får symfonisk behandling også denne gangen.

Opp og ned

Så hvordan låter det da? Tja, som tilfellet var i første runde er det noen låter som egner seg bedre for denne behandlingen enn andre. Naturlig nok har de mer neddempede låtene med en lavere bpm enn thrash-klassikerne mer å hente på arrangementsforsterkninger. Undervurderte «The Unforgiven III» fra «Death Magnetic» ett eksempel på at de melankolske vokalmelodiene til Hetfield kan nyte godt av litt ekstra stryk.

«Halo On Fire» fra sisteplata kommer også godt ut av det med litt ekstra kjøtt på beinet. «Moth Into Flame» fra samme album er derimot et eksempel på det motsatte. Den opptempo låten høres bare forvirret og rotete ut med treblås og heseblesende strykere som et masete tonefølge.

«Where Ever I May Roam» er tung som bly og kunne nesten funket som en James Bond-låt, og i denne konteksten er det et kompliment. Åpningsnummeret, «The Call of Ktulu», en instrumental i sang i utgangspunktet, er såpass symfonisk i oppbygningen fra før at den fungerer utmerket med litt ekstra dramatikk på toppen.

Ikke gjør det igjen

Men en ting kan Metallica notere seg: Du trenger fortsatt ikke å tukle med låter som «For Whom the Bell Tolls», «One» og «Master of Puppets». Det funket ikke sist gang og det funker ikke nå.

Det er med andre ord ikke noe pliktkjøp vi diskuterer her. «S&M 2» fremstår snarere som dessert til desserten. Og du skal ha mage for kalorier for å ta inn hele dette måltidet i en økt.

Likte du ikke forløperen, kan du med andre ord glemme denne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer