Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke alt suksessforfatter Jørn Lier Horst tar i, blir til gull

Måtte se realityserien «Dødens tjern» bli tatt av lufta.

LANDEMERKE: Jørn Lier Horst er blitt et landemerke for kvalititskrim. Her er han ved Minnehallen, høyt over Stavern, ut mot havet, med utsikt til Larvik og langt forbi. - Et av mine mord er lagt til stranda i bakgrunn, sier Horst, som tidligere jobbet som politietterforsker. Foto: Anders Grønnenberg / Dagbladet
LANDEMERKE: Jørn Lier Horst er blitt et landemerke for kvalititskrim. Her er han ved Minnehallen, høyt over Stavern, ut mot havet, med utsikt til Larvik og langt forbi. - Et av mine mord er lagt til stranda i bakgrunn, sier Horst, som tidligere jobbet som politietterforsker. Foto: Anders Grønnenberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVERN (Dagbladet): Realityserien «Dødens tjern» fikk et kort liv på TVNorge. Trist, synes mannen bak historien, en av landets mest leste forfattere, Jørn Lier Horst (47).

- Den var nok mer krevende for seerne enn de vanlige og kjente realityseriene. Jeg har sett alle ti episodene, og syntes det var fornøyelig. Serien introduserte noe nytt i realitysjangeren, og det ble kanskje litt for mye. Det var et veldig ambisiøst prosjekt, sier Horst.

På spørsmål om han er lei seg for at TVNorge tok serien av lufta etter halvgått løp, svarer han nei.

Tatt av lufta

- Tv-vanene er blitt annerledes det siste året. Jeg har ikke noe problem med at TVNorge-ledelsen nylig fjernet den fra sendeskjemaet. Færre ser lineært tv og velger heller å strømme - dermed forsvinner annonseinntekter. Den første «Dødens tjern»-episoden ble, samlet sett, nesten sett av en halv million seere, sier han og legger til:

- Hele serie er jo tilgjengelig på TVNorges strømmetjeneste.

Dagbladet møter forfatteren og den tidligere politietterforskeren i den lille byen han bor i, Stavern - en idyllisk plass ute i havgapet ytterst i Larviksfjorden. Det næreste vi kommer «hjemme hos» den suksessfulle forfatteren, er den 15 kvadratmeter store skrivestua hans.

SAVNER POLITIET: Jørn Lier Horst sluttet i politiet i 2013 - og savner kameratskapet Foto: Anders Grønnenberg
SAVNER POLITIET: Jørn Lier Horst sluttet i politiet i 2013 - og savner kameratskapet Foto: Anders Grønnenberg Vis mer

Planlegger drap

- Den ligger et steinkast fra politihøyskolen. Jeg leier av Forsvarsbygg, som har åpnet det for kunstnere, forfattere og andre kulturfolk. Bygget er et av Norges eldste, sier Horst.

I skrivestua begår den tidligere drapsetterforskeren en rekke drap, gjerne utspekulerte og grusomme.

GÅR TURER: - Jeg burde trene mer, knærne tåler ikke at jeg løper, men her ut mot havet, ikke langt fra skrivestua mi, går jeg turer, sier Jørn Lier Horst. Foto: Anders Grønnenberg
GÅR TURER: - Jeg burde trene mer, knærne tåler ikke at jeg løper, men her ut mot havet, ikke langt fra skrivestua mi, går jeg turer, sier Jørn Lier Horst. Foto: Anders Grønnenberg Vis mer

Men så sørger han også for at hovedpersonen, politimannen William Wisting, oppklarer dem. Til høsten kommer hans 12. bok om den sympatiske og ordentlige drapsetterforskeren.

Kristin-saken

- Jeg er godt i gang, men noen tittel har jeg ikke, sier Horst: Den er inspirert av Kristin Juel Johansen-saken, cold case-saken som nylig fikk en avslutning. Drapsmannen ble omsider tatt. Jeg var med å etterforsket Kristin-saken. Forleden var mange av oss som etterforsket den invitert hjem til Kristins foreldre, det ble et hyggelig og sterk gjensyn.

- Og saken fikk dermed sin endelige avslutning, sier Horst.

SKRIVESTUA: I dette bygget, en steinkast fra politihøyskolen i Stavern, har Jørn Lier Horst sin skrivestue. Foto: Anders Grønnenberg
SKRIVESTUA: I dette bygget, en steinkast fra politihøyskolen i Stavern, har Jørn Lier Horst sin skrivestue. Foto: Anders Grønnenberg Vis mer

Den kommende Wisting-boka handler ikke om Kristin-saken, jenta som ble funnet drept 5. august i 1999 - og der drapsmannen først for et halvt år siden ble dømt, til 13 års fengsel.

Ny bok om drap og løgner

- Jeg er inspirert av Kristin-saken. Jeg har jobbet med cold case-saker. Var i kontakt med Larvikspolitiet forrige uke i forbindelse med Ronald Ramm-saken, et mord jeg ble rykket ut til på min første dag på jobb som politimann, i 1995. Jeg ledet gjenopptakelsen av saken i 2008, men kom ingen vei. Nå er saken åpnet igjen på bakgrunn av en delvis DNA-profil, som kanskje kan gi flere svar, sier Horst.

Den kommende boka om William Wisting har et gammelt uoppklart drap som utgangspunkt for historien.

- Tema er løgn. Om det å bære på den grusomme hemmeligheten å ha tatt livet av noen. Om ensomheten det innebærer, og den konstante frykten for å bli avslørt - og for å avsløre seg selv, sier Horst.

Wisting eldes langsomt

Wisting er blitt 55 år. Men Horst puster ham i nakken, fordi politietterforskeren i bok eldes langsommere enn hans skaper. Horst har planer om flere bøker om Wisting, før han blir pensjonist som 60-åring.

- William Wisting er blitt bestefar, sier han.

- Datteren Line fikk et barn i forrige bok, hun har også en rolle i den kommende bok. Det utfordrende er ikke å gjenta seg selv, jeg prøver å utvide persongalleriet og forandre etterforskningsmetodene, sier Horst.

- Hvor mye Jørn Lier Horst er det i William Wisting?

PÅSKE: - Det blir kystpåske for meg, skal jobbe og lese og går turer, sier Jørn Lier Horst. Foto: Anders Grønnenberg
PÅSKE: - Det blir kystpåske for meg, skal jobbe og lese og går turer, sier Jørn Lier Horst. Foto: Anders Grønnenberg Vis mer

- Det er et spørsmål jeg ofte får, og det er vel mer meg i Wisting enn jeg vil innrømme. Da jeg etablerte ham, ville jeg ha en ordentlig politimann, ingen lurvete fyr som løste drapssaker i fylla. Wisting er empatisk, men også veldig bekymret. Jeg tror han er et bedre menneske enn meg, sier Horst.

Savner politijobben

I 2013 sluttet Horst som politietterforsker, han leverte inn id-kortet og tjenestevåpenet. Men savner han det gamle livet?

- Det er klart det er mye jeg savner, først og fremst kollegene, sier han.

- Jeg savner å være en del av nyhetsbildet og være på innsiden av politisperringene. Men jeg har tilgang på fagpersonell og holder kontakten så godt jeg kan, sier Horst.

Snart 50, men ikke ferdig

Jørn Lier Horst nærmer seg 50 år . Hans høye arbeidstempo, matinntak og manglende trim bekymrer kona mer enn ham selv.

VAKRE OMGIVELSER: Jørn Lier Horst bor og jobber i kystidyllen Stavern. Foto: Anders Grønnenberg
VAKRE OMGIVELSER: Jørn Lier Horst bor og jobber i kystidyllen Stavern. Foto: Anders Grønnenberg Vis mer

- Jeg er kommet dit i livet da livsstilssykdommene kommer, sier Horst.

-Jeg er ikke redd for å dø, men jeg tenker mer på helsa nå. Måtte slutte å løpe fordi knærne tålte det ikke. Nå begrenser trimmen seg til turer med bikkja. Kona synes jeg jobber for mye og er engstelig for helsa mi, men jeg føler meg bra, sier han.

- Jobber ti timer hver dag

Den tidligere politimannen må betegnes som en arbeidsnarkoman. I fjor var han Norges nest mest solgte forfatter, bak Jo Nesbø - med over fire hundre tusen solgte bøker - bare i Norge.

Han har gitt ut 38 bøker, 35 av dem selges ennå. Horst blir utgitt på 26 språk - og i langt flere land.

- Det handler om å stå opp om morran, være strukturert. Jeg jobber ti timer hver dag. Det inkluderer å skrive, reise, korrespondere, holde foredrag mm. Jeg gir ut barne- og ungdomsbøker, også. Håper å gi barn den magien jeg selv opplevde med å lese da jeg var ung, pirre nysgjerrigheten og gi leselyst, sier han.

- Jeg tjener mye penger

- Dessuten, jeg tjener penger på det. Mye penger, sier han - og forteller at han har bygd et nytt hus ytterst på en høyde mellom Stavern og Larvik med utsikt i alle retninger - ikke minst ut mot havet. Men ellers framstår han som en nøysom mann som kjører en mellomstor to-tre år gammel Volvo, traust og vennlig - men med drapstanker svirrende rundt i hode - hele tida.

JØRNS HULE: Her i denne hula, ikke langt fra politihøyskolen, klekker Jørn Lier Horst ut sine drap - og løsningene på dem. Foto: Anders Grønnenberg
JØRNS HULE: Her i denne hula, ikke langt fra politihøyskolen, klekker Jørn Lier Horst ut sine drap - og løsningene på dem. Foto: Anders Grønnenberg Vis mer

Han bærer alltid med seg et minne om hva som kunne skjedd, dersom... I lomma har han en smadret kule som var ment for ham.

- Jobben som politimann lærte meg hvor skjørt livet kan være. Det tenker jeg ofte på. Hvordan det kan ramme, ulidelig hardt og brutalt urettferdig.

Når ikke Jørn Lier Horst, selv jobber, bruker han mye tid på å lese - mest krim, men han er også glad i Roy Jacobsen, Jan Kjærstad og Karl Ove Knausgård. Og selvsagt har han anskaffet seg den nye Jo Nesbø-boka.

- Jeg liker krim, men de må også ha litterære kvaliteter.

- Er glad i Håkan Nesser og Henning Mankell - amerikanske og John Heart, for å nevne noen. Jeg legger oftere fra meg bøker nå, leser dem ikke ferdig dersom jeg blir skuffet. Det er så mange bøker og livet er så kort, sier Horst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!