<strong>BOIKOTTER:</strong> Bjørn Eidsvåg er klar på at GramArt ikke fungerer som musikernes venn når de har inngått en avtale med VG om å få norske musikere til å snakke om hvor ofte de går på fylla. Foto: Erling Hægeland
BOIKOTTER: Bjørn Eidsvåg er klar på at GramArt ikke fungerer som musikernes venn når de har inngått en avtale med VG om å få norske musikere til å snakke om hvor ofte de går på fylla. Foto: Erling Hægeland Vis mer

- Ikke artistenes venn lenger

Bjørn Eidsvåg raser over at interesseorganisasjonen GramArt skal levere artistenes alkohol- og narkoopplysninger til VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere denne uken sendte GramArt ut en spørreundersøkelse til medlemmene sine med blant annet denne spørsmålstillingen: «I hvilken grad opplever du bruk av medikamenter og narkotiske stoffer i miljøet som et problem?».
 
Undersøkelsen er gjort i samarbeid med VG og skal kartlegge hvordan det er å være artist i Norge i dag. Artistene kan velge selv om de vil være anonym eller ikke, og når spørreundersøkelsen er ferdig, får tabloidavisa tilgang på alle data til redaksjonell bruk.

Boikott Det reagerer musiker Bjørn Eidsvåg sterkt på.

- Dersom det er slik du beskriver det, er ikke GramArt artistenes venn lenger, skriver Bjørn Eidsvåg i en melding til Dagbladet.

Etter at Dagbladet var i kontakt med Eidsvåg, oppfordret han alle andre musikere til å også boikotte spørreundersøkelsen via Twitter-kontoen sin.

- GramArt vil vite hvor mye jeg drikker, og så fortelle det til VG - det kan da umulig være måten å hanskes med rusproblemer i bransjen. Jeg svarer ikke, og oppfordrer kolleger til å gjøre det samme.

Eidsvåg får støtte av Kjartan Kristiansen i Dum Dum Boys, som heller ikke kommer til å svare på undersøkelsen.

<strong>UNDERSØKELSE:</strong> GramArt og VGs undersøkelse består av 65 spørsmål. Her er ett av dem som går på fyll og narkotika.
UNDERSØKELSE: GramArt og VGs undersøkelse består av 65 spørsmål. Her er ett av dem som går på fyll og narkotika. Vis mer

- Det opplegget synes jeg er helt på trynet.

- Ikke skikket Bylarm-snakkisene Turns fra Oslo har fått strålende kritikker for debutalbumet sitt som kom forrige måned. I dag kan de også vinne Statoil-stipendet på en million kroner.

Trommeslageren deres, Karim Sayed, som tidligere var medlem i Bigbang, frykter at GramArt skal bidra til skandaleoppslag om alkohol og narkotika innad i musikkbransjen.

- Jeg håper for deres skyld at de bare ikke har tenkt seg godt nok om, for hvis det er slik at de har diskutert dette nøye frem og tilbake, for så å lande på den konklusjonen at dette er greit, så er ikke de skikket til å forvalte musikernes interesser. At de spør om våre erfaringer med alkohol og narkotika, for så å levere det til VG, er helt hårreisende, sier Sayed.

- Var skeptisk Styreleder i GramArt, Harald Sommerstad, som selv er musiker i Minor Majority, synes det er synd at det blir reagert negativt på spørreundersøkelsen deres.

- Vi har blant annet jobbet ut fra en tese om at rockestjernemyten med fyll og narkotika ikke stemmer, og at en slik undersøkelse kan bidra til at dette synliggjøres.

- I en perfekt verden hadde man selvfølgelig fått en stipendiat til å gjøre disse undersøkelsene, men det koster penger og vi har heller ikke erfaring med å skulle gjøre slike omfattende undersøkelser på egenhånd, sier Sommerstad.

<strong>REAGERER:</strong> Kjartan Kristiansen i Dum Dum Boys.

Foto NORDAHL/ALEKSANDER
REAGERER: Kjartan Kristiansen i Dum Dum Boys. Foto NORDAHL/ALEKSANDER Vis mer

Han påpeker at de alltid er skeptiske når de inngår samarbeid med eksterne aktører, noe som også var tilfelle da de ble kontaktet av VG.

- Vi har gått flere runder på om et slikt samarbeid fra riktig eller ei, men vi falt ned på at de kan hjelpe oss med å få inn de dataene som gir oss grunnlaget for å se på hvordan norske artister egentlig har det i dag. Spørsmålene som handler om alkohol og narkotika er bare en liten del av undersøkelsen, sier GramArt-styrelederen.

- Synd - Vi synes det er synd at hele diskusjonen har dreid seg bare om ett av spørsmålene i undersøkelsen. Vi har gjort tilsvarende i VG tidligere i forhold til politi og skuespillere, så det er ikke noe farlig, sier konstituert avdelingssjef for VGs Rampelys-avdeling, Ellen Limstrand.

<strong>REAGERER:</strong> Karim Sayed i Turns.
REAGERER: Karim Sayed i Turns. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer