Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu HartbergVis mer

Helgekommentaren: Aage Borchgrevink

Ikke at jeg er misfornøyd med valgkampen, men hva om den var mer som Paradise Hotel?

Tips til neste ukes politiske realityserie.

Kommentar

Her er handlingen i neste ukes politiske realityserie: Ikke at jeg er misfornøyd med valgkampen i 2017, men hva om den var mer som Paradise Hotel? Om politikerne festet, datt i badebassenget og hevdet at Einstein oppfant graviditeten, ville de kanskje fått flere seere. Bare se til USA: Donald Trump, en gang kjent som realitystjerne, har, som han selv sier, fabelaktige seertall. Og hvis valgkampen var som NRK-serien Skam, kunne seerne (altså velgerne) sende inn forslag underveis. Da ville jeg bedt dem slutte å bruke uttrykk som «tatt for mye Møllers tran», «elefanten i rommet» og «to tanker i hodet samtidig».

Nå skal det sies at noen av politikerne våre faktisk har anstrengt seg for å bringe liv inn i den saksorienterte kjedsomheten. For å hedre partileder Trygve Slagsvold Vedum, Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og hennes Mini Me, politisk rådgiver Espen Teigen, har jeg laget et utkast til finaleukas episoder i den norske realityserien Valg i Paradis.

Dette har hendt: Vi nærmer oss avgjørelsen. Mens Miljøpartiet de grønne er isolert på Solo, er Sylvi i Team Frykt fredet av Erna Solberg på betingelse av å ikke nevne mulla Krekar og ulv. I mellomtida øver Jonas og Hadia i Team Traust på å telle til ti og ikke tråkke i salaten. Og hvem er den mystiske gjesten i strandbungalowen?

Mandag: Etter dannelsesreisen til Rinkeby og suksessen med å ”utfordre menneskerettighetene”, nærmer Sylvi seg slutten av listen over trusler og fiender. Under frokosten viser det seg at hun har spart en godbit til slutt.

«Legg ned høyesterett!», sier Sylvi. «Høyesterett koster skattebetalerne millioner av kroner. Høyesterettsdommerne er alle sammen syklister fra Oslo og Bærum. Er det riktig at de skal bestemme over folk flest? Ingen har valgt dem!»

Tirsdag: Den mystiske gjesten kommer ut av bungalowen for å gi 250 000 dollar til ofrene for klimastormen i Houston. Til gjengjeld får hen hundrevis av millioner av staten for å bore flere hull i Barentshavet.

Jonas bruker makten han fikk i forrige ukes parseremoni og henter blogger Sophie Elise tilbake til Paradis for å forklare Arbeiderpartiets politikk til generasjon smarttelefon.

«Tanken er,» forklarer han,»”at hun kan ta et oppgjør med skjønnhetstyranni og egoisme.»

Onsdag: Arbeiderpartiet går tilbake fem prosent til. På kveldens parseremoni får «Bygdeguten» Trygve hundefløyten og dermed makt til å si ting som egentlig betyr andre ting.

«Å legge ned Høyesterett er ikke tilstrekkelig for å sikre sjølråderetten,» sier Trygve, «vi bør også avlive alle ville dyr som er innvandrere i norsk natur og har ikke-skandinaviske gener.»

Team Traust teller til ti og Bjørnar Moxnes maler en velferdsprofitør på veggen.

Torsdag: Erna og Jonas er på drømmedate i bungalowen og oppdager at den mystiske gjesten egentlig er statsoljeselskapet.

«Vil dere vinne premien,» forklarer selskapet, «må dere huske at Norges eneste no-go sone er Parisavtalen.»

I mellomtida utveksler «Bygdeguten» og Siv mobilnumre med oppdrettsnæringens interesseorganisasjon.

«Hvis Jonas eller Erna slipper kula,» forklarer den skjeggete lakselobbyisten, «finnes det ledige jobber hos oss.»

Team Frykt har brukt dagen på å bygge en åttifem meter høy imam av strå foran inngangen til Paradis.

«Vi må ta vanlige folks frykt på alvor,» forklarer Sylvi til de andre deltakerne.

Fredag: Vi har fått svenske tilstander. De sist ankomne deltakerne må pakke koffertene og blir deportert fra paradis. Igjen er Erna og Jonas, som har låst Miljøpartiet de grønne inne på loftet. Nå kommer det fram hva «Kongen» og «Dronningen» av Valg i Paradis avtalte mens de var på date hos statsoljeselskapet.

Uansett hvem som går av med seieren 11. september, vil Erna og Jonas dele kongeriket mellom seg. «Valg og valg, fru Blom. Det viktigste er vi jo enige i,» sier Erna. «Men det kan vi ikke si til de andre,» svarer Jonas, «skål!»

NRK ankommer showet før mandagens finale og spør hvem som roper «Paris! Paris!» i Paradis. «Det er bare den gale damen på loftet,» forklarer Erna, «ikke bry dere om henne.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.