Ikke bare Ally

I den nye filmversjonen av Shakespeares «En midtsommernatts drøm» spiller Calista Flockhart mot Michelle Pfeiffer og Kevin Kline.

I den nye filmversjonen av Shakespeares «En midtsommernatts drøm» spiller Calista Flockhart mot Michelle Pfeiffer og Kevin Kline. Selv om hun var utslitt etter en lang sesong som advokatspiren Ally McBeal, klarte hun ikke å si nei til tilbudet om å spille Helena i den klassiske komedien. Sånn er det når man har vært Shakespeare-fan siden tenårene.

Dessverre ble ikke filmen noen suksess. Dagbladets anmelder karakteriserte filmen som visuell og fargerik, men «merkelig halvdød». Og problemet var, ifølge journalisten, ikke manus.

SPØRSMÅLET ER om seerne i det hele tatt liker å se Calista Flockhart i noen annen rolle enn Ally McBeal?

- Det kan jeg vel strengt tatt ikke kontrollere. Enten aksepterer de det, eller så gjør de det ikke. Men jeg håper at publikum vil godta at jeg velger flere og ulike roller framover.

Forrige uke vant TV-serien «Ally McBeal» Emmy-prisen for beste komedie. Selv ser Flockhart på serien som et springbrett til andre, spennende oppdrag. Som for eksempel rollen i «En midtsommernattsdrøm». Filmen, som ble spilt inn i Italia, ga dessuten Flockhart et behagelig avbrekk fra amerikansk media, som mye heller satte søkelyset på vekten hennes enn på henne.

- «Ally McBeal» går ikke i Italia, så jeg ble ikke gjenkjent før de amerikanske turistene kom. Det var ganske befriende å kunne gå på gata helt i fred, uten å få bemerkninger som «du ser mye bedre ut på TV» og liknende.

PRESSEN HAR i lang tid livnært seg på ryktene om at Flockhart lider av anoreksi. Ekstra mye skriverier ble det da skuespillerinnen valgte å trekke seg fra flere amerikanske talkshow, nettopp fordi oppmerksomheten rundt spisevaner og vekt ble for stor.

- I begynnelsen tok jeg det hele personlig. Jeg var sjokkert og kunne ikke tro det jeg leste om meg selv. Nå er det ikke lenger noe som sjokkerer meg, og jeg overser det meste som skrives. Jeg klarer å se humoren i det og fokuserer isteden på jobben og livet mitt.

Det mest fantasirike hun hittil har lest om seg selv, involverte også hennes firbeinte venn:

- De skrev at hunden min, Webster, også var anorektisk. Egentlig ganske vittig. Det er det med sladreaviser: Noen ganger syns jeg at de både er morsomme og smarte i måten å tenke på.

Om det er slik at pressen i Hollywood bevisst jobber for å genierklære personer for så å bryte dem ned, har hun sine egne teorier om.

- FORBRUKET AV STJERNER er enormt. Men hvorfor? Er det fordi vi vil ha det slik? Er det slik at siden vi ikke har én felles Gud, så lager vi oss mange guder, nemlig kjendisene? Vil vi ha skitne detaljer om dem for å gjøre dem mer som oss? Folk elsker glamouren og spenningen. Selv om mye av det pressen skriver bare er oppdiktede historier om kjendisers kjærlighetsliv, er det som om folk ønsker å leve gjennom dem. Jeg gjør det faktisk selv også. Heldigvis har forholdet til fansen vært mer positivt enn forholdet til pressen. Mange ser opp til rollefiguren Ally.

- Noen forteller meg at de har hengt opp bilder av henne på veggen, og at de henter styrke fra henne når de har en dårlig dag. De ser på henne og sier «grrrrr». Andre tenker på henne mer som en sårbar figur som trenger å tas vare på. Derfor har jeg blant annet fått en pyjamas i posten. Som skuespiller ønsker man jo å kommunisere med publikum, så når jeg hører slike historier, føler jeg at jeg har lyktes.

CALISTA FLOCKHART SIER hun aldri hadde som mål å bli skuespiller. Ikke var hun så veldig lysten på å studere heller. Det eneste hun faktisk hadde noe som helst interesse for på college, var drama.

- Det var først da jeg var med i en oppsetning av stykket «Picnic», at jeg skjønte at det var skuespiller jeg ville bli. Likevel trodde jeg aldri jeg ville ha mulighet til å gjøre noen stor karriere ut av det.

Men karriere ble det. Og ved siden av innspilling av nye episoder, planlegger den spede kvinnen å stå på teaterscenen.

- Det blir slitsomt. Jeg vil ikke få en eneste dag fri. Men det fine med å spille rollen som Ally, er at det åpner seg nye muligheter til å gjøre andre jobber.

Og når «jobbene» er unnagjort, kan i alle fall Flockhart informere om at reiseplanene allerede er lagt:

- Jeg vil reise ut av USA så fort som mulig. Å bo i en liten italiensk villa høres fristende ut, og så har jeg aldri vært i Paris. Nå får jeg ikke reist bort fordi det alltid kommer noe i veien.

IKKE BARE ALLY: Calista Flockhart kan mer enn å spille nevrotisk advokat.