Ikke bare bra

I billedboka «Ikkje» har Steffen Kverneland gått i kritisk kompaniskap med Jan Erik Vold, som har oversatt en antologi av egne dikt til nynorsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tittelen står som stemplet med avvisende rødt mot svart over Den norske løve, som hever ei blodig øks og bærer nisselua som Ku Klux Klan-hette. Det er blitt et mildt sagt slagkraftig bokomslag, og fungerer sikkert som en plakat i seg selv. Kverneland formulerer ikke bare en krass billedspråklig kritikk med utgangspunkt i nasjonal heraldikk, men viser samtidig til de verbale hogg som Vold skarpretter mot svadaen i den politiske retorikken og kynismen i realpolitikken her til lands. Riksvåpenet bæres dessuten av lovens håndhevere, som allerede på omslagets innsider får bokduoens samstemte påtale om politivold.

«Balladen om Willi Hauglis hestar» og «The Pytt Pytt Blues» - om en etat som kan vri seg unna rettslige anklager for å kvele i sivil eller kveste med full antiterror-utrustning - er verselinjer som Kverneland framkaller og overeksponerer med tegneseriens strekregister. Særlig i den første hvor han også velger så slående sammenstillinger og synsvinkler, som setter teksten - listig skåret over supersentimentale «Gamle Svarten» - i et enda mer grotesk perspektiv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer