DEBATT

Ikke bare en pelskrage

Det er ikke bare en pelskrage. Det er et bankende hjerte. Et ønske om å leve.

<strong>ENGASJERT:</strong> Lise Myhre har vært med i NOAHs fakkeltog mot pels i mange år. I dag, 8. november, er det ellevte gang nordmenn samler seg for å be politikerne ta opinionen på alvor og forby pelsdyroppdrett. (Foto: Noah)
ENGASJERT: Lise Myhre har vært med i NOAHs fakkeltog mot pels i mange år. I dag, 8. november, er det ellevte gang nordmenn samler seg for å be politikerne ta opinionen på alvor og forby pelsdyroppdrett. (Foto: Noah) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare et tilbehør. Det er ømme poter mot kaldt stål, som aldri vil få kjenne gresset eller jorda de er skapt for å løpe på. Det er så veldig mye mer enn en pyntegjenstand. Det er frustrasjon, panikk, redsel og lengsel, fanget i en liten boks av netting.

Det er ikke bare et plagg du har kjøpt for å holde deg varm. Det er et valg du har tatt; om å la moral vike for forfengelighet. Et flagg du skal bære om at du synes det er riktig at noen skal fødes og så mishandles for et produkt du ikke engang trenger. Et plagg du har stjålet - for dens rettmessige eier ville heller valgt livet.

Jeg har vært med i NOAHs fakkeltog mot pels i mange år nå. I dag, 8. november, er det ellevte gang nordmenn samler seg for å be politikerne ta opinionen på alvor og forby pelsdyroppdrett.

Minoriteten som støtter pelsdyroppdrett i Norge vil ha det til at det er de som forsvarer dyrenes rettigheter som har et unaturlig forhold til dyr. Fordi vi ikke vil at de skal leve og dø i bittesmå bokser for å bli til produkter ingen behøver. De får seg til å si at det er vi som styres av irrasjonelle følelser for dyrene. Dette er de samme menneskene som lar empatien sin inkludere hunder og katter, men som ikke evner å se de samme egenskapene hos andre dyr. Disse menneskene føler at retten til å frarøve noen livskvaliteten avhenger av om de kan sitte og gi labb eller ikke.

Veterinærer og fagfolk fra hele verden sier klart fra at hele pelsdyrnæringen er dyreplageri. De sier det uavhengig av om oppdretteren heter Geir og egentlig er en hyggelig fyr. De sier det fordi det ikke er størrelsen på burene det kommer an på. Ikke hvor ofte de får vann eller engang de stadige skandalene som avdekkes der dyra har gapende sår og manglende lemmer. De sier det fordi mishandlingen først og fremst ligger i det å bli sperret inne. Veterinærforeningen i Norge anbefaler å avvikle pelsdyroppdrett av dyrevernhensyn. Lagmannsretten anerkjenner at dette ikke er en næring som kan drives etisk forsvarlig.

I desember skal et statlig Pelsdyrutvalg komme med sin konklusjon om pelsdyrnæringen skal avvikles eller ikke. Vi som velger å stille i NOAHs Fakkeltog mot pels 8. november gjør dette for å fortelle politikerne at vi ikke trenger mer trenering i pelsdyrsaken. Vi trenger ikke flere unnskyldninger for å opprettholde lidelsen i verden. Vi trenger å minske lidelsen i verden. Å slutte med pelsdyroppdrett burde være et enkelt sted å begynne med dét.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer