Ikke bare Ingulstad

Det er lettere å godta et avslag når man bare ber om penger.

EKSKLUDERT: Frid Ingulstad fortalte i Aftenposten 17. desember at hun hadde fått nei til medlemskap i Den norske Forfatterforening for tredje gang. «Et medlemskap handler om kollegial anerkjennelse, inkludering og mulighet til innflytelse — verdier som stikker dypere enn de rent økonomiske», skriver forfatter Rune F. Hjemås.
 Fotomontasje: Lars Eivind Bones
EKSKLUDERT: Frid Ingulstad fortalte i Aftenposten 17. desember at hun hadde fått nei til medlemskap i Den norske Forfatterforening for tredje gang. «Et medlemskap handler om kollegial anerkjennelse, inkludering og mulighet til innflytelse — verdier som stikker dypere enn de rent økonomiske», skriver forfatter Rune F. Hjemås. Fotomontasje: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det skaper reaksjoner når den populære forfatteren Frid Ingulstad for tredje gang får avslag på søknad om medlemskap i Den norske Forfatterforening (DnF). Men det er ikke bare Ingulstad som rammes av foreningens høye krav for opptak av medlemmer. Hvert år opplever en rekke unge forfattere at deres to første bokutgivelser blir vurdert som «ikke av litterær verdi» av det litterære rådet, gjerne stikk i strid med hva både kritikere, lesere, forleggere og øvrige forfattere mener.

I den mest sårbare etableringsfasen er det ikke lett å motta en slik beskjed, og det er heller ikke lett å ta til motmæle mot en sterk og ikke alltid like lydhør organisasjon. Derfor er det bra at Ingulstad igjen orker å gå foran og sette lys på saken, som dessverre stadig er aktuell. Det er en viktig diskusjon, og den gjelder langt flere enn henne.

DnFs stipender er åpne for, og gis også til, ikke-medlemmer. Kontrakter forhandlet fram av foreningen brukes av alle store forlag, uavhengig av om forfatteren er medlem eller ikke. Et medlemskap har ingen direkte økonomiske konsekvenser for søkeren. Hva er det da som gjør at et avslag oppleves så tungt? Kanskje er det nettopp det at det ikke handler om økonomi. Det er lettere å godta et avslag når man bare ber om penger, enn når man tilbyr seg å være med og bidra, økonomisk og sosialt, til et faglig fellesskap. Et medlemskap handler om kollegial anerkjennelse, inkludering og mulighet til innflytelse - verdier som stikker dypere enn de rent økonomiske. I det ensomme virket som forfatter, hvor din viktigste kapital er selvtilliten, betyr slike ting mye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer