KOMMENTARER

Ikke beredt

Klimaendringer er blant de største truslene mot samfunnssikkerheten i Norge. Og vi har ikke kontroll.

FLOM: I Kværnerbyen i Oslo for tre uker siden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet.
FLOM: I Kværnerbyen i Oslo for tre uker siden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Klimaendringene er her. Du ser dem utenfor vinduet og på skjermen. I forrige uke raste uværet Petra over Sør-Norge. Bygninger, eiendommer og veier ble oversvømt og mennesker evakuert. To uker tidligere ble to barnehager satt under vann i Oslo. I Romsdal har store nedbørsmengder akselerert utglidningen av fjellpartiet Mannen. Hvert år er det ekstreme værhendelser, som flom, skred, styrtregn, varmerekorder, skogbranner. Klimaforskernes grafer støtter opp der hukommelsen stopper: Det har blitt varmere og våtere de siste tiårene. De setter det i sammenheng med økt konsentrasjon av CO2 i lufta.

Verre skal det bli. I går publiserte norske klimaforskere oppdaterte beregninger. Et middelscenario, som forutsetter betydelige utslippskutt, viser at snittemperaturen i Norge vil øke med fire og en halv grad og at nedbøren vil øke med 18 prosent mot slutten av århundret. I motsetning til andre land, får vi problemer med for mye vann. Havnivået vil stige og øke faren for stormflo. Styrtregnet og flommene vil bli kraftigere og komme oftere. Skredfaren vil øke. Særlig i tettbygde strøk utgjør ekstremvær en trussel. I tillegg til dette kommer andre effekter, som at isbreene vil bli mindre, snøsesongen kortere, havet surere og unike økosystemer truet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.