DEBATT

Foretaksmodell innen høyere utdanning:

Ikke bestemt på forhånd

Vi går inn i arbeidet med en mulighetsstudie om andre tilknytningsformer for universitets- og høyskolesektoren med et åpent sinn.

MULIGHETSSTUDIE: Regjeringen skal gjennomføre en mulighetsstudie for å se på ulike tilknytningsformer for universitet og høyskoler. Hva konklusjonen blir er selvfølgelig ikke bestemt på forhånd, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, Venstre.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
MULIGHETSSTUDIE: Regjeringen skal gjennomføre en mulighetsstudie for å se på ulike tilknytningsformer for universitet og høyskoler. Hva konklusjonen blir er selvfølgelig ikke bestemt på forhånd, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, Venstre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en leder 31. mars er Dagbladet negativ til en foretaksmodell for universiteter og høyskoler. Lederen gir et inntrykk av at det er bestemt at det skal innføres en foretaksmodell. Det stemmer ikke.

Det som er riktig, er at regjeringen skal gjennomføre en mulighetsstudie for å se på ulike tilknytningsformer for universitet og høyskoler. Hva konklusjonen blir er selvfølgelig ikke bestemt på forhånd.

Bakgrunnen er at vi er opptatt av at universitet og høyskoler skal ha gode rammebetingelser, og at sektoren skal være hensiktsmessig organisert. Autonomi er viktig for universiteter og høyskoler, og det å være en del av staten innebærer noen begrensninger.

Mitt utgangspunkt er at andre organiseringsmodeller ikke skal innebære lavere tildelinger over statsbudsjettet, men de kan ha andre økonomiske konsekvenser i form av økt fleksibilitet – for eksempel muligheten til å låne penger for å gjøre investeringer. Det førende bør være mer autonomi og bedre rammebetingelser.

Hvis vi kommer frem til alternative tilknytningsformer, kan det tenkes at de passer for noen, men ikke alle. Omorganisering kan bli aktuelt for noen, mens andre kan beholde dagens modell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer