TRADISJON:  «Vi i underholdningsavdelingen har en lang, om enn ikke spesielt fast håndhevet, tradisjon på at vi tilbyr gjester som bruker tid på våre programmer et frammøtehonorar», skriver Charlo Halvorsen om det omdiskuterte innslaget på «Trygdekontoret». Foto: Stella Pictures
TRADISJON: «Vi i underholdningsavdelingen har en lang, om enn ikke spesielt fast håndhevet, tradisjon på at vi tilbyr gjester som bruker tid på våre programmer et frammøtehonorar», skriver Charlo Halvorsen om det omdiskuterte innslaget på «Trygdekontoret». Foto: Stella PicturesVis mer

Ikke betalingsjournalistikk

En grov påstand - som heldigvis ikke er riktig.

Kulturkommentator Andreas Wiese langer ut i Dagbladet om betalingsjournalistikk i «Trygdekontoret». Og er hellig indignert over mangel på moral og etikk. Påstanden er at vi skal ha betalt en ung lovbryter for å si ting vi har funnet på. En grov påstand - som heldigvis ikke er riktig.

Vi i underholdningsavdelingen har en lang, om enn ikke spesielt fast håndhevet, tradisjon på at vi tilbyr gjester som bruker tid på våre programmer et frammøtehonorar. Det gjelder folk som har forberedt seg og bidratt på sitt vis til at våre programmer blir bedre. Honoraret ligger rundt 1000-1500 kroner. For de aller fleste ikke så veldig mye penger, men en hyggelig måte for oss å vise at vi setter pris på å at de stiller opp. Unntaket er folk som stiller i egenskap av egen profesjon, som for eksempel politikere og kulturfolk som har nye ting på markedet. Av og til vanker det bare blomster - av og til bare en takk.

I tilfellet «Trygdekontoret» har vi praktisert dette gjennom noen sesonger. Også overfor den omtalte gjerningsmannen. Når Wiese nå forsøker å framstille det som om vi har lokket med en bunke pengesedler for å få mannen til å være med, så stemmer ikke det. Det aktuelle innslaget var et oppspark i en sending der innvandrere og deres utøvelse av rasisme seg imellom og mot nordmenn var det sentrale tema.

I arbeidet med saken ble vi anbefalt den antatte gjerningsmannen av et familiemedlem av han. Intervjuobjektet ville svært gjerne være med - og fikk det samme oppmøtehonoraret som alle de andre gjestene i sendingen. Vi anonymiserte ham i programmet - og han sa ikke der noe om sin kriminelle virksomhet som han ikke allerede hadde sagt til politiet.

Charlo Halvorsen, programredaktør, Underholdning, NRK
Charlo Halvorsen, programredaktør, Underholdning, NRK Vis mer

Så skjønner jeg at Trygdekontorets form kan virke noe forvirrende for enkelte. Det er tull og tøys og det dypeste alvor innenfor samme programmet. Og gjerne innenfor samme sak. Det mener jeg er programmets styrke og egenart. Så får vi kanskje heller leve med at den slags uorden irriterer enkelte kommentatorer.

Følg oss på Twitter