<strong>SPELLEMANNPRISEN:</strong> Ottar «Big Hand» Johansen er ikke fornøyd med at dansebandsjangeren er foreslått overført til countryklassen. Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix
SPELLEMANNPRISEN: Ottar «Big Hand» Johansen er ikke fornøyd med at dansebandsjangeren er foreslått overført til countryklassen. Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Spellemannprisen 2017

Ikke bland danseband med country

Americana-musikken har aldri stått sterkere i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Styret i Spellemann AS har vedtatt å trekke kategorien «Danseband» fra utdelingen av Spellemannprisen for 2017. Årsaken er at det i år bare er åtte påmeldte i kategorien, et for lavt tall etter flere år med nedgang i antall påmeldte.

Kontrollutvalget i Spellemann anbefaler overflytting til andre kategorier. Marthe Thorsby, styreleder i Spellemann AS, mener at den mest nærliggende kategorien er «country». Tom Hovde, daglig leder i Tylden & co, opplyser at selskapet følger Thorsbys råd og flytter sine fem påmeldte i «Danseband» over i «Country»-kategorien. Hovde sier følgende til VG: «Sjangerne skiller seg ikke så veldig i Norge, og jeg føler ikke at konkurransen blir noe hardere.»

Norsk Americana Forum, som organiserer mange av Norges country-, bluegrass-, countryrock- og sanger/ låtskriver-artister, er av en annen oppfatning enn Thorsby og Hovde. Vi mener at sjangerne «Danseband» og «Country» har vesentlige kjennetegn som skiller.

Americana-musikken, hvori opptatt alle varianter av tradisjonell country, har aldri stått sterkere i Norge. Etter mange årtier der countrymusikken ble misforstått av store deler av media og deler av publikum, har country oppnådd den statusen som musikken fortjener. Den utøves av et stort spekter artister som teller musikere og låtskrivere fra alle aldersgrupper. Americana-sjangeren, som formelt ble etablert i USA i 1999, for å speile den store spennvidden i countryrelaterte sjangere, har betydelig framgang, nå med organisasjons-avleggere i en flere land, inkludert Storbritannia, Australia og Norge. Norsk Americana Forum var den første av disse.

Nivået på norske americana/country-utgivelser har aldri vært høyere, og musikere innen americana-sjangeren i Norge markerer seg oftere og oftere i internasjonale sammenhenger. Norsk Americana Forum er av den oppfatning at tidspunktet for å utvide countrykategorien til også å inkludere en sjanger som har svært lite med countrymusikk å gjøre, således ikke kunne ha vært dårligere valgt. Vi mener at Spellemann AS og kontrollutvalget må finne en annen kategori å plassere årets åtte påmeldte i kategorien «Danseband» i enn «Country».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer