VENN MED SJEFEN: En undersøkesle med 1300 norske sjefer viser at nesten halvparten er venn med sine ansatte.  
Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / Dagbladet
VENN MED SJEFEN: En undersøkesle med 1300 norske sjefer viser at nesten halvparten er venn med sine ansatte. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Ikke bli venn med sjefen på Facebook

Fire av ti norske sjefer er venn med ansatte.

|||Det viser en undersøkelse utført av Respons for bemanningsselskapet Adecco.

Trenden er uheldig, mener lederen for Adecco.

— Det virker som norske sjefer ikke har et bevisst forhold til dette. Folk flest bruker Facebook som et privatområde, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco til Teknisk Ukeblad.

Bruk varierer
1300 ledere har deltatt i undersøkelsen og 43 prosent svarer at de har ansatte som Facebook-venner.

Øwre-Johnsen oppfordrer ansatte til å ikke blande rollene mellom det å være ansatt og det å være venn.

- Man burde i utgangspunktet ikke bli venn med sjefen på Facebook, det kan være uheldig. Men jeg skal være forsiktig med å advare, fordi man kan ha forskjellig bruk av Facebook, både privat og profesjonelt, sier han til Dagbladet.

Fordi bruken varierer fra person til person må hvert tilfelle vurderes individuelt, mener Øwre-Johnsen.

Svekker omdømme
Øwre-Johnsen sier selv nei til medarbeidere som vil ha ham som venn.

— Jeg forklarer vennlig at jeg bruker Facebook som et privat nettverk, og sender dem i stedet en invitasjon til LinkedIn.

Han mener konsekvensene av å blande private og profesjonelle nettverk kan være svekket anseelse.

- Sender man ut en privat melding ment for sine venner, og glemmer at kollegaer eller sjefer også kan lese meldingen, kan det få uheldige konsekvenser for anseelse og omdømme, sier Øwre-Johnsen.

Flest kvinner
Undersøkelsen viser også at 49 prosent av kvinnelige ledere har Facebook-venner blant sine ansatte, mot 40 prosent av mennene, skriver Teknisk Ukeblad.

Mest utbredt er slike vennskap i hotell- og restaurantbransjen, blant IT-ledere og blant butikksjefer. Der er over halvparten nettvenner med ansatte.

Noe sjeldnere forekommer det innenfor regnskap, økonomi, finans og i helsesektoren. Der er bare én av tre ledere Facebook-venn med ansatte.

- UHELDIG: Adecco-sjef Anders Øwre-Johnsen oppfordrer ansatte til å være forsiktige med å bli venner med sjefen på Facebook.
- UHELDIG: Adecco-sjef Anders Øwre-Johnsen oppfordrer ansatte til å være forsiktige med å bli venner med sjefen på Facebook. Vis mer