DEBATT

Debatt: Handlingsregelen

Ikke bruk våre penger, Erna!

Regjeringsplattformen åpner for å bryte handlingsregelen. Dette truer vår og de kommende generasjonenes økonomiske trygghet.

Skal Erna først bryte med handlingsregelen må hun tørre å si det til oss, skriver innsenderen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
Skal Erna først bryte med handlingsregelen må hun tørre å si det til oss, skriver innsenderen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Handlingsregelen ble vedtatt med bredt flertall i 2001 for å sikre jevn og langsiktig bruk av oljepengene våre. Reglene sørger for at vi unngår konkurranse mellom regjeringer i oljepengebruk og forsikrer oss mot overdreven bruk, slik som vi så i Nederland på 60-tallet. Når de borgerlige nå vurderer å bruke penger fra oljefondet uten å telle det med i budsjettet, er det ikke bare juks, men de leker også med ilden.

Balder Alvær Olafsen.
Balder Alvær Olafsen. Vis mer

Regjeringen vurderer å dekke bygging av regjeringskvartal og utgiftene til kjøp av ny fregatt uten å telle det som pengebruk i statsbudsjettet. Dette vil bety at de borgerlige tar rundt 20.000 millioner kroner fra oljefondet uten å telle det som oljepengebruk. Dermed unngår de handlingsregelen. Som en enkelt hendelse betyr det i praksis bare at regjeringen, igjen, kan utsette å prioritere.

Selv om de 20 milliardene ikke nødvendigvis vil ramme vår framtidige økonomi alvorlig i seg selv, er det holdningsendringen ovenfor handlingsregelen som er dramatisk.

Regjeringen åpner for en mulighet til å gjøre unntak fra handlingsregelen. Det er alvorlig fordi det skaper en ond spiral. Mer penger i budsjettet til en regjering, betyr flere muligheter til å fri til velgerne. En konkurranse mellom kommende regjeringer i å bruke penger utenfor budsjettet vil skape lykkelige velgere i dag, men ruinere framtidas generasjoner. Handlingsregelen ble laget for å unngå nøyaktig dette.

Høyre mener dette kan fungere som en forsikring for et Norge som i dag har store uventede utgifter. Denne holdningen er farlig fordi det vil motivere regjeringer til å ta regningen for dyre ulykker, i stedet for å bare forebygge skadene. I tillegg får vi økte klimaendringene som kommer økte offentlige tap og tapene på grunn av «uventede utgifter» vil fortsette å vokse de neste hundre åra.

Skal Erna først bryte med handlingsregelen må hun tørre å si det til oss. De borgerlige må være ærlige på at de ikke makter å prioritere i dag og lar det gå utover de kommende generasjoner.

De borgerlige har tatt seg råd til skattekutt på 25.000 millioner i sin regjeringstid. Da bør Erna ta seg råd til å overholde handlingsregelen og ikke trikse med budsjettet. For framtidige generasjoner skyld, ikke bruk pengene våre, Erna!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer