- Ikke bry dere med DRM

Piratene tar spillet uansett, sier spillskaper.

SAN FRANCISCO (Dagbladet.no): En av de største suksessene innenfor uavhengig spillutvikling i fjor, var puslespillet «World of Goo», som ble anmeldt til terningkast fem her i avisa.


På Game Developers Conference i San Francisco fortalte Ron Carmel, medgrunnlegger av utviklerselskapet 2D Boy, om veien fra en usikker spillidé til suksesshistorien som «World of Goo» skulle vise seg å være.


- En av de viktigste tingene vi lærte, var at det nå ikke bare er mulig, men også lønner seg å gjøre alt helt selv. Og da snakker vi om alt fra finansiering til selve distribusjonen av spillet, sa Carmel til de mange lydhøre spillutviklerne i forsamlingen.


- Dropp DRM

Fordelen ved å stå på egne ben, var at Carmel og kollegene selv kunne bestemme hvilke strategier de skulle kjøre under utviklingen og lanseringen. En av disse strategiene var å lansere spillet fullstendig uten noen form for kopisperrer (DRM).


- Ikke bry dere med DRM. Alle som vil ha spillet, kan finne det på en torrentside. Det er ingen vits å prøve å bekjempe piratene på den måten, sier Carmel, og forklarer videre:


- Alle spill av interesse ender opp med å bli cracket, og disse versjonene ender ofte opp med å være en mer forbrukervennlig affære — som da igjen blir valgt framfor den offisielle versjonen. Vi har ikke sett noe forskjell på piratraten på spill som blir sendt ut med eller uten DRM.


Lav pris, stort salg

En annen viktig lærdom Carmel gjorde etter lanseringen, var effekten en prisreduksjon kunne ha på selve inntjeningen.


- Da vi hadde 25 prosent avslag på prisen for Steam-versjonen, opplevde vi en firedobling av salget. Men den mest innbringende dagen vi hadde var lenge etter lansering, da Steam reduserte prisen med hele 75 prosent en lørdag. Da opplevde vi en enorm økning i salget, med over en 30-dobling i salget, sier Carmel til Dagbladet.no.


Under foredraget understreker Carmel at deres suksesshistorie godt mulig er unik, siden de nå etter et spill ikke lenger trenger å bekymre seg for den økonomiske usikkerheten ved å si opp en jobb for å lage spill på egenhånd.


- Men det vi har lært er det aller viktigste for å lykkes med et spill, er å få det til å blir så bra som mulig, sier Carmel.OPPLEVDE SUKSESS: «World of Goo»-skaper Ron Carmel gjorde  en rekke erfaringer etter utgivelsen av spillet, som han delte med andre spillskapere på spillkonferansen GDC.
OPPLEVDE SUKSESS: «World of Goo»-skaper Ron Carmel gjorde en rekke erfaringer etter utgivelsen av spillet, som han delte med andre spillskapere på spillkonferansen GDC. Vis mer