Ikke dårlig

Svak avslutning skjemmer i en ellers overbevisende krim.

BOK: Et forbrent lik i en skog, en kristen sekt med en karismatisk leder og et pedofilt nettverk er noen av elementene psykologen Sander Mørk og politietterforsker Lisa Lunde må forholde seg til i Jan-Sverre Syvertsens tredje kriminalroman.

Sekt på Siggerud

18 år gamle Tina blir funnet død og forbrent i skogen, like ved rekkehusene til den kristne sekten på Siggerud som hun tilhører. Obduksjonen viser at hun først ble kvalt, så stukket med kniv gjentatte ganger og til slutt tent på, men den avslører også at hun var gravid. Lisa Lunde og de andre Kripos-etterforskerne har ikke mange spor å gå etter, men de starter der det er mest logisk: Med den lukkede, religiøse storfamilien som hun tilhører, et kristent samfunn anført av den dominerende pastoren Jørgen Martinsen.

Handlingen i «Prikkedøden» er også innom Göran Bard, som er på flukt fra politiet etter at det pedofile nettverket han organiserte ble avslørt i «Øyne blå», Syvertsens debutbok. Nå er Bard på vei tilbake til Skandinavia, for å fortsette der han slapp.

Jan-Sverre Syvertsen skriver bedre og bedre for hver bok, og denne gangen overbeviser han spesielt med sin innsikt i både psykologi og religiøse sekter, kunnskap som han bruker på en måte som er informativ og ikke belærende i forhold til leseren. Sander Mørk blir en mer og mer troverdig person, og teamarbeidet med Lisa Lunde fungerer godt. Men avslutningen blir for mye preget av tilfeldigheter, det går litt fort i svingene og konklusjonen kan ikke karakteriseres som annet enn grei.

Skreddersydd

Likevel er ikke «Prikkedøden» noen dårlig kriminalroman, handlingen er godt oppbygd og personene er varierte nok til å bli husket. Fortsetter han på denne måten, kommer Syvertsen om ei bok eller to til å tilhøre tetsjiktet i norsk krim. Og jeg venter fremdeles på at en eller annen tv-produsent skal oppdage bøkene hans, de er som skreddersydde for serieformatet: To særpregede hovedpersoner, til dels bisarre intriger og en moderne setting oppfyller alle krav man måtte ha til en spenstig krimserie på tv.