Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke Dass likevel?

TRONDHEIM (Dagbladet): Er mannen vi kjenner som dikterhøvdingen Petter Dass - på bilder, frimerker, minnemynter og statuer - egentlig Melhus-presten Oluf Mentzen Darre?

Hvis lokalhistorikeren Kåre Hansen fra Sandnessjøen har rett, så vet vi ikke lenger hvordan den store salmedikteren så ut. Han er uten ansikt.

Hansen har studert kilden for vår forestilling om utseendet til Petter Dass: Et svært gammelt portrettmaleri som henger i Melhus kirke i Trøndelag.

- Dette er ikke Petter Dass. Det er jeg 100 prosent sikker på, sier lokalhistorikeren til Adresseavisen.

Alle seinere skildringer av dikterhøvdingen er basert på dette portrettet, blant annet bilder av Kaare Espolin Johnson og Karl Erik Harr, frimerker, minnemynter og statuen på Alstahaug.

Melhus-maleriet har en påskrift som forteller at det er en prest på 37 år med 11 års tjenestetid bak seg.

A.H. Erichsen, som først slo fast at dette er et maleri av Dass, mente at påskriften stemmer med dikterhøvdingens vita. Men Kåre Hansen har funnet ut at det ikke kan være tilfelle.

Det er også andre forhold som gjør Hansen sikker på at maleriet ikke er av Petter Dass. Han er ikke like sikker på hvem det er, men har en teori om at det kan være Melhus-presten Oluf Mentzen Darre.

PETTER DASS? Nei, dette er ikke dikterhøvdingen, skal vi tro lokalhistoriker Kåre Hansen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media