KOMMENTARER

Ikke den nye olja, men …

Kunst og kultur er åpenbare satsingsområder i overgangen til Norge som et kunnskapssamfunn. Det vi skal leve av etter olja, skriver Geir Ramnefjell.

OSCARAKTUELL: Filmregissør Morten Tyldum har regissert filmen Immitation Game som er nominert til 8 Oscar. Her på Santa Monica Beach kun  dager før prisutdelingen. Foto: Endre Vellene
OSCARAKTUELL: Filmregissør Morten Tyldum har regissert filmen Immitation Game som er nominert til 8 Oscar. Her på Santa Monica Beach kun dager før prisutdelingen. Foto: Endre Vellene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vi trenger vel ikke å si det flere ganger, at norsk økonomi står foran en stor omstilling. Med synkende oljepris føles problemstillingen plutselig akutt, som om det i realiteten ikke har hastet i lang tid. Stemmen til Erna Solberg dukker opp på det indre øret og forklarer at «Norge må bli et kunnskapssamfunn, med nye industrier og et skifte til en grønn økonomi.»

En helt naturlig forlengelse av dette resonnementet er at Norge må satse på kultur. I et land med en høyt utdannet befolkning, god teknologisk infrastruktur og et høyt kostnadsnivå er utvikling av kreative næringer som kulturlivet noe vi kan - og bør - sette høyt på prioriteringslista.

Steven Van Zandt ble for noen år siden sitert på at musikken i Norge er det vi skal leve av etter olja. Eksempelet hans var et norsk garasjerock-band som han hadde tatt under sine vinger, og det var vel litt til å humre av. Men poenget hans er relevant hvis vi utvider perspektivet litt, og for eksempel ser på suksessen til tv-serien «Lilyhammer» som er solgt til 130 land. Det norske film- og tv-miljøet har begynt å markere seg på det internasjonale markedet, med flere regissører og skuespillere som bygger karrierer utenlands. For et lite språkområde som vårt, er det naturligvis en avgjørende vekststrategi. I tillegg til at det selvsagt gir oss kompetanse, selvtillit og tro på at det går an lykkes. I helga er Morten Tyldum nominert i åtte kategorier for sin film «The Imitation Game», inkludert beste film og beste regi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.