Ikke den type spillfilmer du forventer deg

Machinima i Bergen i kveld.

(Dagbladet.no): Når folk snakker om spillfilmer, assosierer man gjerne til affærer som «Resident Evil»-filmene.

Men fenomenet machinima er en litt annen type spillfilmer. Her har nemlig filmskaperne benyttet seg av spillenes grafikk og spillmotorer for å lage korte eller lange filmer.

Fenomenet har eksistert en god stund, og avlet velkjente serier som for eksempel det «Halo»-orienterte «Red vs. Blue» og «WoW»-filmen «Illegal Danish». Til og med tv-serien «South Park» har vært innom machinima-bølgen, og filmet store deler av en episode inni «World of Warcraft».

Svært mange spill har verktøy som gjør det mulig å filme nettopp innenfra spillene, og for eksempel «Half Life 2»-tillegget «Garry\'s Mod» har gjort nettopp dette spillet til en av mange populære areaner for machinima.

Om du er nysgjerrig på fenomenet, arrangeres det i kveld en machinima-kveld i Bergen.

- Machinima er en fankulturbevegelse som startet litt over 13 år siden. Det er å lage filmer i dataspill for andre spillere. På grunn av internettilgjengelighet og nye programvarer som gjør det lettere å håndtere filmredigering har denne fankulturen blomstret, forteller Linn Søvig, som er initiativtager til kvelden.

- Det er interessant hvordan machinimakunstnere bruker kjente filmteknikker til å formidle sine egne budskap sammen med mestring av dataspilling. De har en evig kamp med den kunstige intelligensen bygget inn i spillene - det er imponerende å se hvordan de klarer å kontrollere hendelsene for filmlaging, som om det var dukker de leker med. Etter 13 år har fankulturen opparbeidet seg et unikt og eget kunstuttrykk, sier hun videre.

Akkurat som med vanlige filmer finnes det en lang rekke typer machinima-filmer, også dette publikummet velger etter smak og behag.

- Sjangrene sprer seg fra dansevideoer til avanserte fortellinger. Dramatikk, selvironi og humor kjennetegner de fleste, men også et unikt samarbeid over kloden til å skape et felles verk. En gjeng på ti kan lage en film sammen, selv om de aldri har møtt hverandre i levende live og bor på motsatt verdensdel, sier Søvig.

Hun har plukket ut et knippe filmer som vil vises helt gratis for publikum på kunsthallen Landmark i Bergen klokka 21. Møt opp!