TAR TV-PAUSE: Anne Lindmo, kjent fra «Store studio» og «Aktuelt», tar seg tv-fri i høst for å pønske ut nye prosjektideer. Her med «Gullruten»-trofeet forrige helg ble kåret til årets kvinnelige programleder. 
Foto: Eirik Helland Urke
TAR TV-PAUSE: Anne Lindmo, kjent fra «Store studio» og «Aktuelt», tar seg tv-fri i høst for å pønske ut nye prosjektideer. Her med «Gullruten»-trofeet forrige helg ble kåret til årets kvinnelige programleder. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

- Ikke det konseptet jeg takket ja til

Anne Lindmo vil ikke gjøre mer «Aktuelt».

||| (Dagbladet.no): På to måneders tid har fire av NRKs aller mest profilerte tv-fjes valgt å slutte i sin jobb i kanalen. Anne Lindmo, kjent fra «Store studio» og «Aktuelt», slår følge med Harald Eia, Bård Tufte Johansen og kanalens kanskje største programleder Fredrik Skavlan.

- Ja, det er riktig. Jeg er blitt spurt om å gjøre en ny sesong med «Aktuelt», og takket nei til det, sier Lindmo, som under «Gullruten» forrige helg ble kåret til årets kvinnelige programleder.

Ikke som forespeilet
«Aktuelt», som Lindmo nå forlater, er et magasinprogram på NRK2.

- Det har ikke vært mulig å realisere det prosjektet jeg ble forespeilet. NRK presenterte en ambisjon om å fornye aktualitetsmagasinet, prøve ut alternative innfallsvinkler, nye og friske former, og ha en miks av kultur-, nyhets- og samfunnsstoff, sier Lindmo.

- Nå dreies konseptet i stedet i retning «Redaksjon EN». Det er jo en god gammel formel, og det kan hende den er riktig for programmet, men det er ikke det konseptet jeg takket ja til.

Lindmo mener NRK generelt har god evne til nyskapning, men at nyhetsavdelinga - som «Aktuelt» hører til - ikke er innovasjonsavdelingen i statskanalen.

- Nyhetsavdelinga har jo tradisjon for å støpe programmene sine i en ganske trygg og tradisjonell form, det er en stor solid maskin som dundrer fram i trygg tralt og ikke tar noen brå svinger. Vi snakker jo om ryggraden i trygge, troverdige NRK.

Blir produsenter
Som Skavlan, Eia og Tufte Johansen, har også Anne Lindmo vært frilanser. Trenden blant de tv-kjendisene, er å starte opp egne selskaper som selger produksjoner til NRK, framfor å være med i NRK-produserte serier.

- Det er en fare for at NRK mister veldig mye kontroll. Deres styrke har jo alltid vært at de skaper egne programmer, sier Morten Wiberg, tv-sjef i mediebyrået Carat.

- Hvis de nå skal hente inn produksjoner eksternt, mister de noe av sin forskjell, og de mister noe av det man betaler 2500 kroner i året for. NRK skal jo være de som leverer god, norsk og egenprodusert tv.

- Svekker det NRKs legitimering av å innkreve lisenspenger?

- Ja, noe spesielt må det være ved NRK for at de skal kunne ha lisensen, sier Wiberg.

Han kan godt forstå at tv-kjendisene flagger ut av statskanalen.

- Dette er jo fire store navn, om ikke de aller største NRK har. Det er mennesker i sine beste alder som sikkert vil tjene mer penger på sin egen popularitet, gjennom å selge inn produksjoner fra egne firmaer, sier han.

Fortsatt NRK-kvinne
Anne Lindmo bedyrer at hun ikke vil bytte kringkaster når hun i framtida selger tjenester gjennom selskapet hun deler med ektemannen Hasse Lindmo.

- Mitt hjerte er i NRK, jeg er en kvinne for rikskringkastingen. Så skal det lages tv, skal det sendes fra Marienlyst, sier Lindmo, som skal ta tv-fri i høst for å klekke ut nye prosjekter.

FREDRIK SKAVLAN: Jobbet frilans for NRK, flagger ut for å produsere selv gjennom sitt firma Monkberry.
FREDRIK SKAVLAN: Jobbet frilans for NRK, flagger ut for å produsere selv gjennom sitt firma Monkberry. Vis mer

Mediekommentator Hans Hjellemo, tidligere redaktør i Kampanje, tipper at også Eia, Tufte Johansen og Skavlan vil ha NRK som førstevalg når de selger produksjoner.

- Men gitt at de ønsker å levere stoff til andre, betyr det en svekkelse for NRK. Hvis du ringer igjen om to måneder og forteller at én av dem kommer med et nytt konsept på TV2, da er saken en annen, sier Hjellemo.

Han påpeker at markedsverdien av programlederne er svakere i andre kanaler enn NRK, og trekker fram Dan Børge Akerø - som Hjellemo mener ikke var like vellykket i TV2.

- Disse folkene er bygget opp og gjort til kjendiser av NRK, og i seernes bevissthet identifiseres de med statskanalen. Om jeg som tv-seer hadde sett Skavlan på TV2 ville jeg tenkt «jøss, så fantasiløst. Kan de ikke komme opp med noe nytt selv?», sier Hjellemo.

Betyr mye for NRK
I 2009 gikk ti prosent av NRKs produksjonsbudsjett til eksterne prosjekter.

HARALD EIA: Jobbet frilans for NRK, men forlater kanalen for å drive eget produksjonsselskap, Funkenhauser Productions.
HARALD EIA: Jobbet frilans for NRK, men forlater kanalen for å drive eget produksjonsselskap, Funkenhauser Productions. Vis mer

- NRK bruker 140- 160 millioner i året på eksterne produksjoner, vi regner med å ligge rundt der også i åra framover. I år kommer vi nok til å ligge litt over, sier lederen for kringkasterens eksternredaksjon Peter Wallace til Rushprint.

Kulturredaktør i NRK, Hege Duckert, sier at programledere som starter egne produksjonsselskaper er en trend man ser i hele tv-bransjen.

- Det viktigste for oss er jo at programlederne blir å se på skjermen på NRK. Anne Lindmo betyr veldig mye for NRK. Hun har laget mange fine programmer, og jeg har lyst til at vi skal få til flere prosjekter i framtida, sier Duckert.

Hva prosjektideene til Lindmo dreier seg om, holder programlederen foreløpig hemmelig. Men hun tror NRK har større glede av henne i et annet format enn nyheter.

BÅRD TUFTE JOHANSEN: Forlater NRK for å produsere programmer gjennom samme firma som Eia, Funkenhauser Productions.
BÅRD TUFTE JOHANSEN: Forlater NRK for å produsere programmer gjennom samme firma som Eia, Funkenhauser Productions. Vis mer

- Nærmere «Store studio»?

- I alle fall en form der jeg kan slå litt mer ut med armene og by på det jeg har. Jeg lager gjerne mer festfjernsyn!

EINAR LUNDE: Slutter i NRK i september etter uenighet med kanalen om Lundes temareiser til Sør-Afrika.
EINAR LUNDE: Slutter i NRK i september etter uenighet med kanalen om Lundes temareiser til Sør-Afrika. Vis mer