Ikke dødshjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DØDSHJELP-DEBATTEN: Kelly Taylor er 30 år gammel engelsk kvinne, som er sengeliggende pga. flere svært alvorlige og smertefulle sykdommer/tilstander. Hun antas å ha mindre enn ett år igjen å leve. Hver eneste dag lider hun under store smerter som helsetjenesten hittil ikke har klart å lindre på en tilfredsstillende måte med vanlig behandling. Lindrende sedering til døende innebærer at en pasient fratas bevisstheten og dermed ikke lenger opplever plagene. Behandlingsformen er inngripende fordi pasienten legges i koma og ikke lenger kan kommunisere med pårørende eller handle autonomt. Ofte dør pasienten i denne tilstanden ettersom det å vekke vedkommende kan være jevngodt med å påføre ny lidelse. Taylor ber nå om å få slik behandling.Men hun ber om noe mer også: At det ikke gis kunstig næring eller væske etter at hun er lagt i koma. Legene i England vil ikke etterkomme forespørselen fordi de mener det i realiteten vil være å gi eutanasi ved at behandlingen fremskynder døden. De vil dermed ta livet av henne. Andre har i tråd med denne tankegangen beskrevet behandlingsformen som «langsom eutanasi».

VI VIL BESTRIDE at denne saken dreier seg om dødshjelp. Taylor ber om at symptomene lindres, ikke om å bli tatt livet av. Det er både en klinisk og en etisk plikt å gi denne spesialbehandlingen i et så ekstremt tilfelle som dette synes å være. Man kan dessuten ikke med sikkerhet si at den vil fremskynde døden. Å avbryte næringstilførselen vil derimot klart føre til livsforkorting. Det betyr likevel ikke at vi her står overfor aktiv - og derved straffbar - dødshjelp. Eksempelvis gir den norske pasientrettighetsloven døende rett til å forkorte eget liv, gjennom å nekte livsforlengende behandling. Det er nettopp det Taylor nekter å motta, etter at hun eventuelt er fratatt bevisstheten.Hensikten med lindrende sedering er som nevnt å behandle pasienten, mens hensikten med eutanasi er å ta livet av vedkommende. Men det kan innvendes at konsekvensen av disse prinsipielt og klinisk forskjellige tilnærmingsmåtene i denne situasjonen ikke er særlig stor. I begge tilfeller utslettes selve personen. Og dersom Taylor får sitt ønske oppfylt, vil døden, som ved eutanasi, komme raskt når kunstig næringstilførsel holdes tilbake. Like fullt vil vi hevde at det her dreier seg om behandling - og aktiv tilbakeholdelse av behandling - og ikke aktiv dødshjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer