Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Røkkes havsenter:

Ikke drep Røkke-tårnet

Kapp det noen titalls meter, finn et kompromiss og få det på plass.

HØYDESYKE: La oss for et øyeblikk glemme de 200 meterene. Da kan vi uten forbehold slå fast at prosjektet er helt fantastisk. Foto: NTB Scanpix
HØYDESYKE: La oss for et øyeblikk glemme de 200 meterene. Da kan vi uten forbehold slå fast at prosjektet er helt fantastisk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«We have had some other Norwegians here. What was his name - Rokke?» For noen uker siden satt vi presset sammen i et lite kjeller-møterom, som var langt mindre imponerende enn navnet på institusjonen - World Economic Forums Centre for the Fourth Industrial Revolution. Men denne norske delegasjonen med presse og politikere var altså ikke de første som hadde vært her. Kjell Inge Røkke hadde kommet oss i forkjøpet. Besøket kan ha vært foranledningen for tegningene og modellene som nå får nakkehårene til å reise seg nesten like høyt som skyskraperen industrigründeren vil bygge på Fornebu utenfor Oslo.

La oss for en øyeblikk glemme de 200 meterene. Da kan vi uten forbehold slå fast at Røkkes prosjekt er helt fantastisk. Det kan bli banebrytende i internasjonal sammenheng. Det vil både kunne legge grunnlaget til nye industrieventyr til havs, men også - og aller viktigst - gi avgjørende bidrag for å redde verdenshavene. Hvordan skal vi stoppe overfisket? Hvordan skal vi stoppe plast og annen forurensing? Hvordan skal vi hindre forsuring og oppvarming av verdenshavene? Dette er eksistensielle spørsmål, og så presserende at det krever helt ekstraordinære løft. Det ekstraordinære her er at havsenteret i Røkke-tårnet på Fornebu sikter mot noe av det aller ypperste av teknologisk kompetanse som finnes i dag.

Den fjerde industrielle revolusjonen handler om stordata og algoritmer. Det har gitt en fart i utviklingen som vi nå lever midt oppe i, og som beveger seg hurtigere enn noen annet tidligere teknologisk gjennombrudd. Det gir oss nye utfordringer, men det skaper også enorme muligheter. Google har nylig brukt en ny algoritme for å forsøke å spare strøm. Den ene algoritmen har sørget for kutt i selskapets energiforbruk på hele 30 prosent. World Economic Forums senter i San Fransisco jobber med å koble teknologi og forskning som dette sammen med klassisk samfunnsforskning og politikkutvikling. Det har resultert i en rekke, konkrete samarbeid med selskaper, byer og organisasjoner. Sverige skal etablere et slikt forskningssenter for transport. Røkke kan være i ferd med å gjøre noe av det samme. Han har i alle fall plukket med seg ideen, løpt avgårde, og allerede kommet langt i å realisere et senter der slike ideer skal settes ute i livet til havets beste.

Og så er jo Røkke fortsatt Røkke. Tirsdag hadde han fått statsminister Erna Solberg og en rekke prominente gjester til å kaste glans over presentasjonen av planene for tårnet på Fornebu. Selv holdt han seg unna - offisielt fordi han er opptatt med å feire sin egen 60-årsdag. Typisk med sånne irriterende kollisjoner i møtekalenderen! Sannheten er vel at han holdt seg unna fordi han så seg tjent med det - selv om han hadde invitert statsministeren. Store egoer skal vi ikke bare høvle over og latterliggjøre. Store visjoner kan gi storslagne prosjekter - og overdimensjonerte byggehøyder. La oss ikke drepe alt sammen i iveren etter å trampe istykker Røkkes tårnprosjekt på Fornebu, og sammenlikne han med Trump. Kapp det noen titalls meter, finn et kompromiss og få det på plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!