- Ikke dum, bare deilig!

Anne-Kat. Hærland ble i går presentert i svenske Aftonbladet som en suksessfull programleder som gjør alt rett. - Jeg har vurdert å sende en faks til Aftonbladet der står: «Tack! Min marknadsverdi har nu skjutit i taket här i huset,» sier for øyeblikket programløse Anne-Kat. Hærland.

Etter «tabben», som hun selv beskriver revolver-intervju-jobben hun hadde i «Absolutt», har Anne-Kat. Hærland tida til å utvikle nye konsepter for NRK. Og hun kjenner seg godt igjen i den gjennomtenkte rollen medieforskeren har tillagt henne i «Bombay Surprise» og «Direkte Lykke».

Kort skjørt

- Stilen i «Direkte Lykke» var at jeg skulle kunne kle meg i kort skjørt uten å være dum. Greia var liksom «Glup jente i kort skjørt herjer med fem dumme gutter».
Anne-Kat. Hærland tviler på at hun ville fått muligheten til å utvikle en liknende programlederrolle i de kommersielle kanalene.

- NRK trenger ikke tenke reklamekroner fra første minutt. Dermed har kanalen større frihet til å tenke ut nye karakterer. «Lille lørdag» kunne for eksempel aldri dukket opp på TV2 først, selv om de sikkert gjerne skulle hatt det på programmet i dag, sier Anne-Kat. Hærland som dermed er uenig med sin tidligere NRK2-sjef, Stein Roger Bull.

- Stein Roger Bull sier til Dagbladet at denne typen forskning ikke er seriøs, og dermed ikke betyr noe?

- Slapp av, Stein Roger, de forsker nok snart på deg også, er alt Anne-Kat. har å si om den saken.

Ikke som Dorthe

Selv er programlederen svært fornøyd for oppmerksomheten i Aftonbladet.

- Jeg kan ikke snakke for andre enn meg selv. Men det er jo et utrolig kompliment at Wenche Mühleisen, som jeg husker fra Club 7 og som malte greia si rød, har forsket på akkurat meg. Det eneste jeg er litt deppa for er at jeg ikke er i Stockholm og kan stille meg opp foran Café Opera, peke på avisa og si at «hei, det er jag som er i tidningen. Slepp meg inn!».

- Hva synes du om en mer tradisjonell programleder som TV2s Dorthe Skappel?

- Hun er seg selv på skjermen. Jeg og Synnøve Svabø spiller roller og jobber med humor. Det kan ikke sammenliknes, sier Hærland, som tror en av årsakene til at det er så mange tradisjonelle kvinnelige programledere er at programskaperne oppsøker feil miljø når de leter etter talenter.

- De konsentrere seg om modellbyråer, og glemmer å plukke programledere fra teknikken, sier den forhenværende lysdama.