Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke dyrk elitene

SKOLE: Regjeringens hovedstadsmelding viser at nesten hver fjerde innbygger i Oslo har innvandrerbakgrunn.

Det er flere personer med ikke-vestlig bakgrunn i Alna enn i hele Bergen. Dette påvirker naturligvis skolene, og det krever tilrettelegging av undervisningen.

Mer enn hver femte elev i grunnskolen i Oslo fikk særskilt norskopplæring skoleåret 2005-2006. Gjennomsnittet for landet er seks prosent, nesten en tredel av det en ser i Oslo. Det er særlig i Groruddalen og på skoler i Oslo indre øst at det er store behov, områder med høye andeler minoritetsspråklige elever. Videregående skoler viser samme tendens. Av de 34 videregående skolene i Oslo har seks mer enn 50 prosent elever med innvandrerbakgrunn. Åtte av de 34 skolene har færre enn 10 prosent elever med innvandrerbakgrunn. Seks av disse skolene var private, mens to av de ligger vest i byen.

Elevenes utbytte av å gå på skolen er i stor grad bestemt av hvilken bakgrunn foreldrene har. Og da er det ikke opprinnelsesland som teller mest, men utdanningsbakgrunn. Statistisk Sentralbyrå har dokumentert at læreutbyttet henger sammen med elevenes sosioøkonomiske situasjon. Her er variasjonene større i Oslo enn ellers i landet. Det viser seg også at majoritets- språklige elever i større grad enn minoritetsspråklige elever velger allmennfag på videre- gående skole, og dermed kvalifiserer de seg til høyskole og universitet.

Som politikere må vi legge til rette for at barn og ungdom i Norge skal få et godt utdanningstilbud. Hovedstadsmeldingen viser at det er smartere med et bedre skoletilbud til alle, enn å dyrke elitene. For Oslos del ser det ikke ut til at det er elitene som bør prioriteres, det klarer de godt på egen hånd. Det er de store systematiske forskjellene som er utfordringen.

Vi ønsker ikke en hovedstad der forskjellene forsterkes med elitedyrking, vi ønsker et Oslo som tilbyr en mye bedre felles offentlig skole.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media