Ikke dyrk elitene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOLE: Regjeringens hovedstadsmelding viser at nesten hver fjerde innbygger i Oslo har innvandrerbakgrunn.

Det er flere personer med ikke-vestlig bakgrunn i Alna enn i hele Bergen. Dette påvirker naturligvis skolene, og det krever tilrettelegging av undervisningen.

Mer enn hver femte elev i grunnskolen i Oslo fikk særskilt norskopplæring skoleåret 2005-2006. Gjennomsnittet for landet er seks prosent, nesten en tredel av det en ser i Oslo. Det er særlig i Groruddalen og på skoler i Oslo indre øst at det er store behov, områder med høye andeler minoritetsspråklige elever. Videregående skoler viser samme tendens. Av de 34 videregående skolene i Oslo har seks mer enn 50 prosent elever med innvandrerbakgrunn. Åtte av de 34 skolene har færre enn 10 prosent elever med innvandrerbakgrunn. Seks av disse skolene var private, mens to av de ligger vest i byen.

Elevenes utbytte av å gå på skolen er i stor grad bestemt av hvilken bakgrunn foreldrene har. Og da er det ikke opprinnelsesland som teller mest, men utdanningsbakgrunn. Statistisk Sentralbyrå har dokumentert at læreutbyttet henger sammen med elevenes sosioøkonomiske situasjon. Her er variasjonene større i Oslo enn ellers i landet. Det viser seg også at majoritets- språklige elever i større grad enn minoritetsspråklige elever velger allmennfag på videre- gående skole, og dermed kvalifiserer de seg til høyskole og universitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer