DEBATT

Debatt: Sirkus og dyrevelferd

Ikke eksplisitt forbud mot elefanter i norske sirkus

Den nye forskriften innebærer at sirkus må søke til Mattilsynet om å vise frem dyr.

Ikke forbud: Det har ikke vært elefanter i norske sirkus siden 2014, men det er ikke fastsatt et eksplisitt forbud mot hold av elefanter. Foto: Carl Martin Nordby / Aftenposten / NTB Scanpix.
Ikke forbud: Det har ikke vært elefanter i norske sirkus siden 2014, men det er ikke fastsatt et eksplisitt forbud mot hold av elefanter. Foto: Carl Martin Nordby / Aftenposten / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det har løpt en debatt i Dagbladet om forbud mot elefanter i sirkus, hvor Siri Martinsen og Hanne Johansen fra NOAH og biologene Ruben Pettersen og Camilla Pettersen har vært uenige om hvorvidt dette forbudet er innført. I den anledning vil vi presisere at det ikke er fastsatt et eksplisitt forbud mot hold av verken elefanter eller andre dyrearter i norske sirkus.

Den nye forskriften om fremvisning av dyr innebærer at sirkus nå må søke til Mattilsynet om å vise frem dyr. Dette gjelder alle typer dyr.

I tillegg må de fortsatt søke om tillatelse til å innføre dyrene, hvis de regnes som eksotiske. Dyr som innføres fra utlandet, må også oppfylle kravene til dyrehelse.

Når Mattilsynet mottar en søknad om å vise frem dyr i sirkus, vil vi foreta en konkret vurdering av om disse dyrene kan holdes og vises frem på en måte som tilfredsstiller dyrevelferdskravene i forskriften. Dette gjelder også hvis vi mottar en søknad om bruk av elefanter i sirkus.

I forbindelse med forskriftsarbeidet innhentet Mattilsynet mye kunnskap om velferden for asiatiske elefanter i sirkus, blant annet i en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Denne nye kunnskapen gir grunnlag for en innskjerping av forvaltningspraksis for denne arten i forhold til tidligere. Vi arbeider med en veileder til forskriften og vil foreløpig ikke uttale oss om hvilke krav vi eventuelt kommer til å stille for fremvisning av elefanter.

Det har lenge vært forbudt å importere elefanter til Europa, og den europeiske populasjonen av sirkuselefanter er gammel og utdøende. Det har ikke vært elefanter i norske sirkus siden 2014.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer