Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke en av gutta

- Jeg liker å sette meg umulige mål. Derfor har jeg tenkt å søke Balletthøgskolen, sier Linn Skåber. Først må hun bare gjøre et one-woman-show, for å motbevise at hun er en av gutta. Hun liker nemlig ikke konseptet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle spør, sier Linn Skåber oppgitt.

Jeg har ikke sagt et ord om saken. Jeg tror faktisk ikke jeg hadde tenkt å gjøre det heller.

- Hvordan det er å være en av gutta. Jeg er ikke en av gutta, og jeg vil ikke være det heller. Jeg er jente. Jente er et bra konsept, slår Linn Skåber fast.

KELNERNE HAR SKJENKET kaffe til Linn før.

- Jeg blir intervjuet, forklarer hun en av dem.

- Du skjønner, dette er mitt annet hjem, forklarer hun meg.

Vi sitter på Noahs Ark på Grünerløkka. Linns naboer sitter ved nabobordet og mobilen står på lading. Filofaxen ligger på kafébordet, feit som faen.

- 90-tallet er liksom blitt «Jeg lever i tida, og forventer effektivitet». Det er et slitsomt motto å leve etter. Men jeg er utrolig på livsløgner. Jeg kan gjøre flere avtaler på samme dag til samme tid, og faktisk tro at jeg skal rekke alle, sier Linn.

I dag står et telefonnummer i Linns Filofax. Mitt. I tilfelle en av oss ikke skulle dukke opp. Om hun hadde visst hvem hun ringte dersom hun måtte ringe er jeg ikke så sikker på.

- Jeg tror jeg har et slags kodesystem, bestående av F-er og X-er, bare at jeg ikke skjønner kodene selv. F sto det i Filofaxen en dag, og jeg hadde ingen anelse om hvem det var. Like lite skjønte jeg da jeg kom ned hit og traff en kompis av meg. Som slettes ikke het noe på F. Dermed gikk den teorien i vasken, ler Linn.

DET SISTE ÅRET HAR LINN Skåber vært på tv med jevne mellomrom. Først som sexfiksert kvinnelig politi i den absurde komiserien «Lyckliga gatan» på TV2. Deretter som Konrad Sejers datter i «Sejer - se deg ikke tilbake» på NRK1.

- Etter «Lyckliga gatan» satt jeg hos frisøren ved siden av ei halvpønka jente som glante fælt på meg. Plutselig sa hun: «Du, æ'kke du den purken på tv? Du er den kuleste purken jeg veit,» sa hun. Da ble jeg glad, sier Linn.

Mandag er det premiere på TV2s nye norske komiserie, «Ca. Lykkelig», der Linn spiller en av hovedrollene. Serien handler om tre mer eller mindre vellykkede par i 30-åra, midt i etableringshelvetet med ett bein i ungdomstida, ett i voksenlivet og barn i magen.

- Liv er legestudent og samboer, så blir hun gravid og vurderer opp og ned og i mente hva hun skal gjøre. Til slutt bestemmer hun seg for å få barnet. Hun tror hun reagerer veldig voksent, men i realiteten er hun bare et barn selv. Jeg tror nok jeg har fått henne til å likne litt på meg. Selv om jeg ikke liker å tenke på at jeg har så store humørsvingninger. Men det har jeg kanskje.

LINN MENTE SERIEN heller burde hete «Ca. Lykke». Det fikk hun ikke gjennomslag for. Lykke er et komplisert konsept, det er vi begge enige om.

- Jeg vet ikke hva lykke er. Kanskje å leve midt i veien mot målet. Da må jeg sitere Ole Paus: «Og drømmen er vel like vakker selv om målet er av is og stein.» Jeg tror det var Hans Jæger som sa det, i drømmen om Patagonia. Som viste seg å være en ørken, sier Linn.

LYKKE FINNER HUN når hun skriver. Mens «Ca. Lykkelig» ruller på norske tv-skjermer, er Linn for lengst i gang med en ny serie sammen med gjengen bak «Lyckliga gatan». I tillegg ruger hun på et teatermanus.

- Skrivingen betyr utrolig mye. Der kan jeg lure inn mange av tankene mine i en helt annen setting. Jeg er glad i det sorgmuntre, sier Linn.

«CA. LYKKELIG» er andre gang på kort tid at Linn føder. Hennes første fødsel, som narkomane Kristin, kommer i serien «Fire høytider» på NRK mot jul.

- Det var et helvete begge ganger. Men det skal være sagt, etter å ha spilt så mye gravid får man hangup på barn. Jeg liker konseptet barn veldig godt. En av nabojentene kommer på besøk hver kveld for å ta kveldsbadet, de har ikke badekar. Første gang hun badet, ble hun så glad at hun bæsjet i badekaret. Jeg elsker barn, og jeg vil ha det, men ikke nå. Først må jeg finne en bra far. Dessuten vil jeg at unger skal ha en grunn til å komme til verden, og foreløpig er ikke jeg grunn god nok, sier Linn. Og ler.

- Egentlig har jeg alltid hatt mer lyst å bli bestemor enn å bli mor.

Linn Skåber har et noe anstrengt forhold til konseptet voksen - til tross for fast jobb på Oslo Nye Teater, der hun er tilbake fra permisjon i februar, egen leilighet med leieboer og allerede unnagjort de fylte 30, som hun like godt feiret da hun fylte 28. På 30-årsdagen jobbet hun.

- Jeg tilhører generasjonen som aldri fikk hatt til konfirmasjonen. Når blir man voksen? Voksen er ikke noe bra ord. Dame er heller ikke noe bra ord. Jeg har egentlig lyst å saksøke en eller annen, men jeg vet ikke om det blir samfunnet, kosmetikkgigantene eller vennene mine. Noen har i alle fall tatt fra meg ønsket om å bli gammel, sier Linn.

Som fikk et mer nyansert syn på saken da hun spilte i kabareten «Jenter som kommer og jenter som går» sammen med Sossen Krohg i Fredrikstad i sommer.

- Sossen har gitt meg noe av trua tilbake. Hun er trygg, samtidig som hun er en venninne. Sossen er sexy og 76 år. Hun lærte meg mye. Jeg mener, Lillian Müller er kanskje ikke det ideelle kvinneidealet. Det tror jeg blir slitsomt.

VI ER TILBAKE der vi startet. Med kvinner og menn og jenter og gutter. Linn Skåber vanker i miljøer som domineres av menn. Eller gutter. Gjerne morsomme sådanne. Det betyr verken at hun er lesbisk eller en av gutta.

- Hvis folk forsøker å ta fra meg kvinneligheten min, blir jeg sinna. Jeg vil ikke presses til å bli mann i hodet, det er jeg ikke interessert i. Ikke vil jeg være kompis heller. Jeg vil være venninne. Jeg har alltid vært jentete, og ingen får ta fra meg det feminine.

I dag er det blitt så motete å si at: «Jeg har alltid vært en av gutta.» Stakkars deg, tenker jeg alltid da. Du må ha vært ei forferdelig jente. Den dagen jeg begynner å gå med slips, da har venninnene mine med å si fra.

CA. LYKKELIG: Linn Skåber er aktuell med TV2s nye norske komiserie, «Ca. Lykkelig»