<strong>ETTERLYSER NY POLITIKK:</strong> «Jeg undres stort over at det så langt ikke er kommet én sak til Stortinget fra landbruksministeren. Ikke én sak!» skriver Knut Storberget. Foto: NTB Scanpix
ETTERLYSER NY POLITIKK: «Jeg undres stort over at det så langt ikke er kommet én sak til Stortinget fra landbruksministeren. Ikke én sak!» skriver Knut Storberget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke en eneste sak, Listhaug?

Vi er avhengige av matproduksjon. Derfor er det merkelig at landbruksministeren ennå ikke har levert noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om få uker er vi i innspurten av det første stortingsåret for regjeringen Solberg. Jeg gleder meg fortsatt over å ha fått ansvaret i Arbeiderpartiet for jord- og skogbrukspolitikken. I et halvt år har jeg lest sakslista i næringskomiteen og møtt på komitémøter. Jeg undres stort over at det så langt ikke er kommet én sak til Stortinget fra landbruksministeren. Ikke én sak! Landbruksministerens stadige utspill uten forankring i det parlamentariske grunnlaget har gitt oss mer sirkus og mindre brød.

Det finnes knapt et næringspolitisk område hvor de politiske beslutninger har større betydning enn i landbrukspolitikken, det være seg budsjettstøtte, eiendomslovgivning eller strukturordninger. Det finnes knapt et område hvor vi er mer avhengig av produksjonen. Vi trenger mat. Og det finnes knapt et område hvor regjeringen og landbruksministeren i like stor grad har varslet behov for omseggripende tiltak. Derfor er det merkelig at landbruksministeren ennå ikke har levert noe.

Verden står overfor store utfordringer når det gjelder matproduksjon. En fersk rapport fra FNs klimapanel slår fast at matvaremarkedet er svært sensitivt for klimaendringer. Rapporten anslår at den globale matproduksjonen kan bli redusert med to prosent hvert tiår. Samtidig må matproduksjonen øke med 14 prosent de neste tjue åra for å kunne holde tritt med befolkningsveksten. Dette får også konsekvenser for Norge. Det er viktig at vi tar hele landet i bruk og legger til rette for økt matproduksjon basert på norske ressurser. Det handler om beredskap, men også om å sikre norske forbrukere god og trygg mat. Gjennom konsesjonsordninger, kompetanse, strenge hygienekrav og god dyrevelferd vil vi sikre produksjon av trygg norsk mat med lite bruk av antibiotika. Vi vil også føre en restriktiv linje i forhold til genmodifisert mat.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

For å nå målene om økt matproduksjon og økt verdiskaping i hele verdikjeden må vi være villige til å fornye politikken vår. Arbeiderpartiet vil videreutvikle landbrukspolitikken i en allianse mellom bonde, industri og forbruker. Det er behov for forenkling og fornying samtidig som vi slår ring om viktige bærebjelker for landbruket. Det er blitt atskillig færre bønder de siste 30 åra. Samtidig har produksjonen økt. Knapt en næring har hatt slik effektivitetsøkning og forandringsvilje som jordbruket. Men vi må videre.

Etter regjeringsskiftet i fjor fikk vi en politisk situasjon der regjeringen må søke støtte for sin politikk i Stortinget. I landbrukspolitikken ser vi at denne støtten uteblir, og at det politiske flertallet i Stortinget ligger mellom de rødgrønne og Venstre/KrF. Dette ble tydelig da regjeringen ville reversere den såkalte ostetollen. Stortinget ville det annerledes og slo fast at importvernet er viktig. Flere saker viser det samme: Beredskapslager for korn må utredes på nytt. Stortinget ber Regjeringen lage en jordvernstrategi, selv om statsråden mente det ikke var behov for det. Det er heller ikke støtte i Stortinget til frislipp av konsesjoner for melkekvoter. Mye tyder på at landbruksministeren heller ikke vil få støtte i Stortinget til å oppheve prisreguleringen eller å kutte dramatisk i budsjettstøtten.

Landbrukspolitikken er for viktig til at vi bare gjør dette til en ideologisk slagmark. Mange yngre bønder satser friskt, investerer og bygger opp. De fortjener mer forutsigbarhet. Det må slås ned noen påler, og vi må ta nye skritt framover. Landbruksministerens stadige utspill har så langt ikke resultert i noen endring. Regjeringen har et selvstendig ansvar for å få gjennom saker i Stortinget. Vi hadde forventet noe mer av en regjering som gikk til valg på gjennomføringskraft.

Bøndene og forbrukerne har krav på en konstruktiv og ryddig politisk debatt om viktige veivalg. Vi politikere må ta ansvar. Arbeiderpartiet vil derfor i løpet av våren legge fram vår landbrukspolitiske strategi som kan danne grunnlag for forslag i Stortinget. Vi har ambisjoner om å skape flertall for en framtidsrettet og offensiv landbrukspolitikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer