Ikke en engel i sikte

Korrekt, dramatisk og dørgende kjedelig: En biografi til glede for ekte monarkister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Mandag 5. august 1954 døde kronprinsesse Märtha, hun som skulle ha blitt Norges neste dronning. Hun etterlot seg en datter i tilnærmet landflyktighet i Brasil, og tre ensomme menn: Den aldrende enkemannen kong Haakon, den middelaldrende enkemannen kronprins Olav, og tenåringen prins Harald. Samt prinsesse Astrid – 22 år og Norges nye førstedame. «Ja tenk, nå har vi bare Astrid», kommenterte Alle Kvinner samme vår: «Det er helst vi kvinner som sier dette. Vi hadde en sånn trygg følelse så lenge moren i landets første hjem var der og sto som symbolet for den fred og harmoni og trivsel vi lenges etter for hvert vårt hus. Nå ser vi mot den unge datteren som står der alene mellom mennene i familien og skal overta etter mor og fylle hennes plass.»

Omveltninger

Plassen mellom de stive skikkelsen i floss på slottsbalkongen beholdt prinsesse Astrid i 14 år, til en annen nykommer rykket inn som kongefamiliens kvinnelige spydspiss. I denne perioden var prinsessen «kongehusets eneste kvinnelige representant», monarkiets nest viktigste ansikt utad og Norges mest omtalte kvinne. Ikke var det hvilke år som helst heller: Verken Norge eller monarkiet var til å kjenne igjen fra 1954 til 1968. På sitt vis deltok prinsessen i omveltningene: I perioden som førstedame rakk Astrid å flytte fra slottet til blokkleilighet på Majorstua, gifte seg med fraskilt manufakturhandler fra Oslo vest («slipsreiar», kommenterte Ap-politikeren Jens Haugland ondt i dagboka si) og etablere seg som hjemmeværende småbarnsmor i villa på Vinderen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer