<strong>APPARATSJIK:</strong> Michael Goodwin hos mobilprodusenten HTC viser fram en HTC First-telefon med Facebooks nye Home-appfamilie installert. Foto: AP/SCANPIX
APPARATSJIK: Michael Goodwin hos mobilprodusenten HTC viser fram en HTC First-telefon med Facebooks nye Home-appfamilie installert. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Ikke en Facebook-telefon, men mer Facebook på telefonen

«Facebook Home» lansert i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I går skrev jeg at Facebook ville lansere en egen mobiltelefon. En rekke troverdige medier, med New York Times i spissen, var rørende enige om at en slik ville komme under et lanseringsarrangement i Facebooks hovedkvarter i går kveld.

Det lå i kortene at telefonen, angivelig produsert av HTC, først og fremst ville skille seg ut som en plattform for å vise fram Facebooks innhold og applikasjoner.

Jeg skrev også  at en slik Facebook-telefon var en uvanlig dårlig idé. Mye tyder på at noen i Facebook-ledelsen mente det samme, for den varslede telefonen ble aldri lansert.

Det som i stedet ble presentert var programvaren Facebook Home, en såkalt «launcher» som styrer hva som vises på hjem-skjerm, dvalskjerm og andre elementer på et utvalg Android-telefoner med riktig versjon av operativsystemet.

Ikke én Facebook-telefon, altså, men mange.

Facebook Home er et tynt lag av funksjonalitet på toppen av Android, som legger vekt på å løfte fram chattemeldinger og andre Facebook-hendelser.

Med Facebook Home installert, slipper du for eksempel å åpne Facebook-appen for å få de siste stausoppdateringene fra venneflokken, eller spam fra Idar Vollvik. Det bare dukker opp, på hjem-skjermen.

Det er snakk om en familie av enkle apper, eller et apperating system, som skøyerne i Facebook kaller det. Produktet skal oppdateres med ny funksjonalitet hver måned, lover Facebook.

Det er selvsagt en langt smartere løsning enn å lansere en middels god HTC-telefon med Facebook-logo.

Home er en videreføring av Facebooks kjernesatsing på det stadig mer dominerende mobilplattformen, og på unge brukere. Den er også et uttrykk for selskapets langsiktige målsetting om å gjøre Facebook til «det sosiale operativsystemet».

Men er det noe folk vil ha?

Som jeg skrev i går, har jeg en følelse av at vi er mange som begynner å gå en smule trøtte av Facebook nå. I tillegg tror jeg vi er mange som foretrekker å bli varslet om alt som skjer på telefonen, ikke bare det som skjer i Facebook-universet.

Slik tror jeg også det er for unge mobilbrukere. De forholder seg til et bredt spekter av sosiale tjenester, som Snapchat, Instagram og Twitter, og er neppe motivert for å gi Facebook den ubestridte hovedrollen.

Facebook Home blir i første omgang tilgjengelig 12. april for HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S III og Samsung Galaxy Note II. Den vil også fungere på HTC One og Samsung Galaxy S4. Støtte for flere telefoner kommer senere. Facebook Home krever at man har siste versjon av  Facebook og Facebook Messenger installert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer