Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ikke en iPhone, men nesten

Se video av Google-telefonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Reaksjonene på T-Mobile G1, den første telefonen basert på Googles operativsystem Android, spenner fra begeistring til skuffelse over enkelte mangler ved telefonen.

En gjennomgående reaksjon ser ut til å være at det er operativsystemet som er revolusjonerende, snarere enn den HTC-produserte telefonen. Så er dette da også bare den første av mange telefoner som vil bli lansert med Googles operativsystem, og slik sett ikke noe fullgodt grunnlag for å vurdere potensialet til Android. Men de fleste eksperter liker jobben Google har gjort:

«Det er det som er på innsiden som forandrer spillereglene», skriver News.com.

Selve telefonen mener nettstedet er omtrent som etablerte produkter som T-Mobile Sidekick, mens programvaren er langt mer imponerende:

«Under panseret forbedrer Googles Android-programvare web-brukeropplevelsen, noe som gjør den til en attraktiv konkurrent til Apples iPhone, og en klar vinner sammenliknet med andre smarttelefoner som BlackBerry eller telefoner som kjører Microsoft Windows Mobile».

- Ikke iPhone, men nesten

Erick Schonfeld i TechCrunch har lekt med telefonen. «Den er ikke en iPhone, men det er ikke langt unna», skriver han. Schonfeld mener T-Mobile G1 nesten kan måle seg med Apples telefon i finish og kvalitetsfølelse, både på design og brukergrensesnitt. «Den har GPS, WiFi, berøringsskjerm, aksellerometer, kamera, Gmail, Google Maps, en Webkit-basert nettleser (akkurat som Safari på iPhone), og programvarebutikk.»

.I tillegg, påpeker han, har den noen ting iPhone ikke har, som fullt utskyvbart tastatur, en liten scrollekule og innebygd kompass. Dessuten er det «stort» at den i motsetning til iPhone kan kjøre flere applikasjoner på en gang, mener Schonfeld. Men Techcrunch-skribenten er ikke overvettes imponert:

GOOGLE-GUTTA: Larry Page og Sergey Brin stilte med rollerblades under gårsdagens presentasjon av den første «Google-telefonen», T-Mobile G1, i New York i går. Foto: SCANPIX
GOOGLE-GUTTA: Larry Page og Sergey Brin stilte med rollerblades under gårsdagens presentasjon av den første «Google-telefonen», T-Mobile G1, i New York i går. Foto: SCANPIX Vis mer

«Er dette virkelig Googles svar på iPhone - et tastatur og et kompass? Jeg er redd det er det», skriver han.

Men Schonfeld mener også at Google, bare ved å matche de fleste av funksjonene til iPhone, er med på å redefinere mobilmarkedet.

Han har også tatt en sniktitt på noe av innholdet i App Market, som er Googles svar på Apples AppStore til iPhone.

Push Gmail

Teknobloggen Engadget er spesielt begeistret over at den nye telefonen har push Gmail, det vil si at post til din Gmail-konto kommer automatisk inn på telefonen når den mottas.

Engadget er også begeistret over at Google har laget en musikkbutikk-applikasjon som gir tilgang til seks millioner drm-frie sanger på G1, men er skuffet over at man ikke kan høre på sangene med vanlige hodetelefoner uten adapter.

Produsenten HTC har nemlig utstyrt telefonen med sin proprietære ExtUSB-port, i stedet for en vanlig minijack hodetelefonutgang. «Hvorfor, HTC? Hvorfor?», fortviler Engadget.

Flere bransjeanalytikere er avmålte i sin respons på den første Android-telefonen. «Jeg er ikke sikker på om folk vil stå i kø foran butikkene for å sikre seg dette produktet», sier Rajeev Chand, analytiker hos Rutberg & Company, til New York Times.

image: - Ikke en iPhone, men nesten

Men Chand mener telefonen er viktig for mobilbransjen: «iPhone forandret spillereglene sett fra et forbrukerperspektiv. Google-telefonen kan kanskje forandre spillereglene sett fra et industriperspektiv».

Vil du lese flere reaksjoner på T-Mobile G1 og Googles Android, finner du kanskje den beste oversikten hos (hvem ellers?)  Google News.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!