Ikke en jobb for kongens hoff

Marit Tjessems arvestrid må hun løse selv, skriver Peter Raaum.

HOFFETS DAME? Hvorfor går Det Kongelige Hoff i krigen for kronprinsessens mor, Marit Tjessem? Foto: Scanpix
HOFFETS DAME? Hvorfor går Det Kongelige Hoff i krigen for kronprinsessens mor, Marit Tjessem? Foto: ScanpixVis mer

ALLE SOM KAN sine folkeeventyr vet at det er en stri jobb å gjete kongens harer. Pressen har ikke gjort det noe lettere. Spør bare Marianne Hagen, leder for Kommunikasjonsstaben ved Det Kongelige Hoff. Når det nå tilsynelatende har blitt enda mer å løpe etter, så skyldes det ikke at Se og Hør eller Dagbladet eller andre gjør ting hoffet ikke liker. Men at hoffet har begynt å mene høyt og kraftig om ting de ikke har noe med.

SIST LØRDAG PRYDET
kronprinsparet førstesida på VG, der det het at en opprørt Mette-Marit «raser mot mobbing av mor». Bakgrunnen er arvestrid om ei hytte mellom kronprinsessens mor Marit Tjessem og hennes to stesønner etter avdøde Rolf Berntsen. Det krangles om småpenger, men som i så mange arveoppgjør er temperaturen høy og veien kort til grep og formuleringer som det er lett å angre på i etterkant. Forrige fredag hadde Se og Hør oppslag på siste omdreining i konflikten; stesønnene skal ha anmeldt Tjessem for tjuveri. Og Tjessem har gått til motanmeldelse. Men glem detaljene, de er ikke viktige for andre enn de involverte og kanskje ikke dem engang.

DET ER SELVFØLGELIG Se og Hørs omtale som har fått fart på hoffet. Jeg vet ikke om man har hentet inspirasjon fra det svenske kongehusets jakt på tyske ukebladers endeløse strøm av oppdiktet vås fra de rojale kretser, eller om kronprinsessen rett og slett har blitt så eitrande fortørnet på sin mors vegne at hun ikke kunne bestemme hvilket bein staben skulle stå på. «Denne gangen har Se og Hør rett og slett gått for langt», sier Marianne Hagen som på vegne av kronprinsparet mener Se og Hørs framstilling ikke kan stå uimotsagt. Både virkemidlene og språkbruken i reportasjen vekker reaksjoner ved hoffet, som har behov for «å balansere framstillingen», slik det gjerne heter.

SE OG HØR MENER
naturlig nok at de verken har brutt kongelige lover eller presseetiske regler, og trekker på skuldrene over at fru Tjessems advokat truer med Pressens Faglige Utvalg. Se og Hør har tatt det eldste trikset i boka: Sjefredaktør Harald Haave forholder seg til at det foreligger en politianmeldelse mot kronprinsessens mor. Så står to forhold mot hverandre; en anmeldelse gjør ikke en hvilken som helst våt tabloiddrøm til bona fide nyhetsmateriale, som element i en pågående arvestrid er det på den annen side ikke uinteressant. Det kan bli en lærerik PFU-runde. Men den har ingen ting med kongehuset å gjøre. Og det er ikke en type sak som bør få Det Kongelige Hoff til å rasle med sablene.

NÅR KRONPRINSPARET sender sin kommunikasjonssjef i krigen for å daske Se og Hør på lanken i en fillesak, er det verdt å minne om hva som er hoffets oppgave, i all sin enkelthet: Å hjelpe kongefamilien i utøvelsen av sitt virke. Skal vi nå forstå at det også er å lufte familiens frustrasjoner? Det er i så fall forståelig, men ikke uproblematisk. For fru Marit Tjessem er ikke en del av kongefamilien. Den norske kongefamilien teller 16 personer, inkludert Ari Behn, Marius Borg Høiby og Johan Martin Ferner, men ikke kronprinsessens mor. Er hun så nærstående at hennes skittentøy er en sak for hoffet? Hva skal hoffet i så fall fylle dagene med framover? Erling Lorentzens forretningsforhold? Aris venner? Svært nødig. Marit Tjessems arveoppgjør er heller ikke et kongelig anliggende.

Peter Raaum er kultur- og debattredaktør i Dagbladet.

Følg Peter Raaum på Twitter:
Twitter.com/peterraaum

I KRIGEN: Kommunikasjonssjef ved hoffet, Marianne Hagen. Foto: Scanpix
I KRIGEN: Kommunikasjonssjef ved hoffet, Marianne Hagen. Foto: Scanpix Vis mer