DEBATT

Ikke en oppgave for politiet

Politiets utlendingsenhet (PU) har de siste ukene tydeliggjort at de ikke bør ha ansvaret for å ta imot nyankomne flyktninger.

FUNGERER IKKE:  Registreringen er asylsøkernes første møte med det offentlige, den utføres av politiets utlendingsenhet (PU). Dette følges av et langt grundigere asylintervju om hvorfor man har flyktet fra hjemlandet. Dette gjennomføres nå av Utlendingsdirektoratet (UDI). Politiets system fungerer ikke, mener leder av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FUNGERER IKKE: Registreringen er asylsøkernes første møte med det offentlige, den utføres av politiets utlendingsenhet (PU). Dette følges av et langt grundigere asylintervju om hvorfor man har flyktet fra hjemlandet. Dette gjennomføres nå av Utlendingsdirektoratet (UDI). Politiets system fungerer ikke, mener leder av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Sverige er det ikke politiet, men Migrationsverket, tilsvarende Utlendingsdirektoratet (UDI), som har ansvaret for å registrere nye asylsøkere. Slik sørger man for at asylsøkerne møtes av den instansen som har mest kompetanse på hvem de er, hvorfor de er her, og hva de trenger — og som ikke har sin primære rolle innen kriminalitetsbekjempelse.  

Antirasistisk Senter har bare vært til stede utenfor Politiets utlendingsenhets lokaler på Tøyen de siste kveldene, og kan ikke ta æren for det fantastiske arbeidet de frivillige har gjort gjennom flere uker. Hva vi har sett, er imidlertid hva vi tidligere har fått beskrevet — fravær av rutiner, svikt i rutiner og varierende grad av velvilje fra politiets side. Selv ble vi bedt av politiet om å komme oss bort, siden dette er "privat" grunn.    

Den ene natten vi var der, sto igjen grupper med asylsøkere utenfor PUs lokaler, flere slitne etter reisen og engstelige før en asylprosess de visste lite om, og ventet lenge på å slippe inn i varmen. Politiet hadde stadig ikke kapasitet til å ta seg av syke flyktninger, denne kvelden en ung jente som var i dårlig forfatning, og som frivillige sykepleiere måtte ta til legevakta. Flyktningene som sto utenfor og ventet, mottok stadig ingen informasjon fra politiet om hva som skulle skje, slik at det ble opp til frivillige å orientere dem og forsøke å betrygge dem. At kaoset ikke innga tillit, er ikke så merkelig.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.