Anne Grete Preus (1957-2019)

Ikke engang en millimeter var nok nå, Anne Grete

Artist-Norge sørger over tapet av en søyle i norsk rock.

ANNE GRETE PREUS ER DØD: Anne Grete Preus med Bent Bredesen og gruppa Can Can på Kalvøyafestivalen i 1985. Anne Grete døde natt til i dag, 62 år gammel. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
ANNE GRETE PREUS ER DØD: Anne Grete Preus med Bent Bredesen og gruppa Can Can på Kalvøyafestivalen i 1985. Anne Grete døde natt til i dag, 62 år gammel. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB ScanpixVis mer
Meninger

«Vi mener ikke i morra, vi mener i dag», sang Veslefrikk i 1978. Den rotløse ungdommen og ungdomsklubbene fikk sin sang og den politiske rocken fikk et kraftig oppsving. På toppen av dette hadde bandet ei lang og litt hengslete dame i front. Hun het Anne Grete Preus og skulle komme til å påvirke det norske rockemiljøet de neste 41 åra. Nå er hun borte, og Rocke-Norge sørger en foregangskvinne for kvinners selvfølgelige plass helt fremst i rocken og for rock på morsmålet. Rock med mening, rock med agitatorisk kraft. Hun var ei ekte rockedronning.

FOLKEKJÆR: Den folkekjære artisten Anne Grete Preus døde natt til søndag 25 august. Preus ble 62 år. Bilder: NTB Scanpix / Dagbladet. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

Jeg hadde et helt spesielt forhold til Anne Grete. Vi gikk i samme klasse på den aller første samfunnslinja på Lillestrøm videregående skole fra 1975, og noe av det jeg husker fra skolen er ei tøff dame i duffelcoat med kassegitar som åpenbarte et talent som også resten av Norge fikk oppleve ganske raskt. Ingen klassefester uten Anne Grete og gitaren.

Den gang sang hun på engelsk, men med Veslefrikk kom tekstene på norsk. Og hun sang i store bokstaver. Og sjøl om hun sto på krava, hadde hun også en vennlig framtoning, et herlig smil, glimt i øyet - og alltid en artig kommentar. Og hun brydde seg. Visste dere forresten at hun fra 14-årsalderen også var en habil kunstløper, med flere førsteplasser i ishallen på Strømmen?

Anne Grete var tidlig politisk bevisst og aktiv, og fikk fort tilnavnet AGP (m-l) på veggavisene som en medelev og jeg hadde på hver vår side av plakattavla i klasserommet.

Engasjementet hennes fikk et utløp i Rød Ungdom og ganske raskt også i tekstene til Veslefrikk. Bandet sto først sammen om tekstene, men ganske raskt ble hun hovedlåtskriver. Sammen med blant andre Per Vestaby og Hege Rimestad ga hun ut tre studioalbum og et livealbum før det var slutt i 1982 - og Can Can ble neste epoke (1983-1987).

Samtidig med dette skrev hun filmmusikk, men det egentlige debutalbumet som soloartist kom med «Fullmåne» i 1988, men da med tekster av hennes store helt Jens Bjørneboe. Seinere kom hun med egne tekster, gjerne med fargerike metaforer, som er blitt stående i «den store sangboka».

Det er i denne rollen, med låter som . «Fryd», «Ro meg over», «Jeg er en by» og «Månens elev», hun virkelig har satt spor etter seg. For alltid vil hun bli husket som den tøffe, men samtidig milde dama som sang at «av og til er en millimeter nok» - fra hennes kanskje aller beste album fra 1994, «Millimeter».

I 2013 fikk hun sin rettmessige plass i Rockheim Hall of Fame.

Anne Grete ble i 1985 også hentet til NRK som programleder på tv, sammen med Petter Nome i ett av programmene som i likhet med mange andre på den tida skulle ha navn på Z, nemlig «Zting».

Men det er artisten Anne Grete Preus som står igjen som ei søyle i moderne rockhistorie, og da «Hver gang vi møtes» ble lansert i 2012 var det helt naturlig å spørre henne om hun ville være med - sammen med artister som Halvdan Sivertsen, Jan Eggum og Øyvind «Vinni» Sauvik. Dermed fikk hun et enda større publikum som visste å verdsette denne unike artisten - som vil bli dypt savnet i den norske artistfloraen.

Vi har skjønt at hun ble syk igjen, etter å ha kommet gjennom en første runde med kreft. Konserter måtte avlyses, men vi hadde et håp om at hun skulle komme til hektene igjen å dele av sin sympatiske framtoning, sitt herlige smil og låter som vil tåle tidas tann.

Men av og til er ikke engang en millimeter nok.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.