DEBATT

Debatt: Olje og klimapolitikk

Ikke engasjer deg, Schjøtten!

Schjøtt-Pedersens arroganse overfor ungdom som frykter for framtida si kan ikke gå ubesvart.

BØR TENKE LANGSIKTIG: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen - og alle i Norsk olje og gass - bør revurdere sitt engasjement for en døende, dødelig industri, og heller engasjere seg for framtida, skriver kronikkforfatteren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.
BØR TENKE LANGSIKTIG: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen - og alle i Norsk olje og gass - bør revurdere sitt engasjement for en døende, dødelig industri, og heller engasjere seg for framtida, skriver kronikkforfatteren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det knyter seg i magen når jeg ser scenen i NRK Brennpunkt-dokumentaren «Oljelobbyisten» hvor direktøren i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, hilser på de unge klimaaktivistene han møter utenfor en oljekonferanse og sier: «Det er kjempebra at dere engasjerer dere».

Lage Nøst, talsperson for Grønn Ungdom.
Lage Nøst, talsperson for Grønn Ungdom. Vis mer

Det var nok bare høflighet som hindret dem fra å besvare arrogansen med samme mynt.

De burde ha svart: «Det er dumt at du engasjerer deg, Schjøtt-Pedersen».

Som det fremgår av NRK-dokumentaren bruker den tidligere Ap-statsråden dagene sine på å reise rundt og spre løgnaktige myter om at Norge må utvinne så mye olje og gass som mulig for å redde klimaet. Det er et engasjement vi hadde klart oss bedre uten.

Oljelobbyen i Norge har enorm innflytelse. Premisset for norsk klimapolitikk har hele tiden vært at rike Norge skal få utvinne ubegrensede mengder petroleum. Ideen om at oljen vår er utpreget «miljøvennlig» har gjennomsyret debatten. Nå har Brennpunkt effektivt laget hakkemat av den argumentasjonen: Produksjonsutslippene utgjør under fem prosent av utslippene fra olje og gass. Over 95 prosent slippes ut når produktet brennes - da betyr det nesten ingenting hvor oljen kom fra.

I tillegg finnes det enkelte oljefelt i Saudi-Arabia som produserer mer olje enn vi gjør på norsk sokkel til sammen, med betydelig lavere utslipp per fat enn her. Flere norske felt har produksjonsutslipp langt over verdensgjennomsnittet.

I tråd med Schjøtt-Pedersens egen logikk må disse norske utslippsverstingene være blant de første oljefeltene som stenges ned. Og ja, vi vet at vi må stenge ned oljefelt: En ny rapport, basert på data fra Rystad Energy, viser at vi krysser den farlige grensen på to graders global oppvarming hvis vi utvinner de fossile ressursene som allerede er i produksjon.

Altså: Vi må ikke bare slutte å lete etter ny olje, vi må fase ut pågående produksjon.

Grønn Ungdom tar konsekvensen av det vitenskapen forteller oss: I vår nye klimaplattform forslår vi å ikke tillate utbygging av feltene tildelt i 23. konsesjonsrunde, stanse alle fremtidige konsesjonsrunder og gradvis fase ut norsk petroleumsvirksomhet på 15 år.

Men vi nøyer oss selvsagt ikke med det; et ekte grønt skifte handler ikke bare om det vi må slutte med, men også om alt vi skal satse på. For å sikre varig velferd i en verden som har løst klimautfordringene, er det avgjørende at vi flytter ressurser, kompetanse og kapital ut fra fossile næringer og inn i et nytt, grønt industrieventyr.

Ja, det kommer til å koste noen kroner, særlig i starten, men det vil lønne seg på sikt - det er tross alt lite som er så dyrt som at vitale samfunnssystemer kollapser under vekten av løpske klimaendringer. I verste fall kan klimakrisa barbere vekk 17 prosent av verdensøkonomien. 17 prosent høres klinisk ut når det står på et ark, men bak statistikken er enorm menneskelig lidelse i form av matmangel, vannmangel, konflikt, mennesker som tvinges på flukt og tapte muligheter.

For ikke å snakke om den enorme skaden på naturmangfoldet vårt. En kokt klode er fattigere, ikke bare på penger og ressurser, men på liv.

Grønn Ungdom foreslår å opprette et eget exit-program for å hjelpe oljearbeidere med å finne nye jobber. Vi vil satse massivt på utvikling av ny teknologi, både gjennom klimateknologifondet, forskningssentre og støtte til demonstrasjonsanlegg for å skalere opp og modne teknologier. Vi vil slutte å subsidiere petroleumsnæringen med 30 milliarder i året, blant annet ved å avvikle leterefusjonsordningen, og heller gi de gunstige rammevilkårene til fornybarnæringer.

Norge har naturgitte og kompetansemessige fortrinn vi må bygge på når vi skaper hundretusenvis av nye arbeidsplasser, enten det er innen offshore havvind, bølgekraft, sol- og geotermisk energi, biobaserte næringer til lands og til havs, eller klima- og miljøvennlig produksjon av aluminium og silisium. Politikere må våge å satse.

Omstillingen verden skal gjennom er omfattende, men også full av muligheter. For hver godt betalte lobbyist som engasjerer seg for fortidens løsninger, blir et ekte grønt skifte litt vanskeligere å gjennomføre enn nødvendig. Schjøtt-Pedersen - og alle i Norsk olje og gass - bør revurdere sitt engasjement for en døende, dødelig industri, og heller engasjere seg for framtida. Og framtida er fornybar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer