DEBATT

Debatt: Olje og klimapolitikk

Ikke engasjer deg, Schjøtten!

Schjøtt-Pedersens arroganse overfor ungdom som frykter for framtida si kan ikke gå ubesvart.

BØR TENKE LANGSIKTIG: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen - og alle i Norsk olje og gass - bør revurdere sitt engasjement for en døende, dødelig industri, og heller engasjere seg for framtida, skriver kronikkforfatteren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.
BØR TENKE LANGSIKTIG: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen - og alle i Norsk olje og gass - bør revurdere sitt engasjement for en døende, dødelig industri, og heller engasjere seg for framtida, skriver kronikkforfatteren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det knyter seg i magen når jeg ser scenen i NRK Brennpunkt-dokumentaren «Oljelobbyisten» hvor direktøren i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, hilser på de unge klimaaktivistene han møter utenfor en oljekonferanse og sier: «Det er kjempebra at dere engasjerer dere».

Det var nok bare høflighet som hindret dem fra å besvare arrogansen med samme mynt.

De burde ha svart: «Det er dumt at du engasjerer deg, Schjøtt-Pedersen».

Som det fremgår av NRK-dokumentaren bruker den tidligere Ap-statsråden dagene sine på å reise rundt og spre løgnaktige myter om at Norge må utvinne så mye olje og gass som mulig for å redde klimaet. Det er et engasjement vi hadde klart oss bedre uten.

Oljelobbyen i Norge har enorm innflytelse. Premisset for norsk klimapolitikk har hele tiden vært at rike Norge skal få utvinne ubegrensede mengder petroleum. Ideen om at oljen vår er utpreget «miljøvennlig» har gjennomsyret debatten. Nå har Brennpunkt effektivt laget hakkemat av den argumentasjonen: Produksjonsutslippene utgjør under fem prosent av utslippene fra olje og gass. Over 95 prosent slippes ut når produktet brennes - da betyr det nesten ingenting hvor oljen kom fra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer