- Ikke et feministisk ikon

Hvem var Carolyn Keene? Nancy Drew-forfatteren gjør comeback på Boklista denne uka.

(Dagbladet.no): - Jeg vil ikke høres skrytete ut, men jeg får fanbrev fra hele landet og fra fremmede land. Det stopper aldri.

Sitatet er fra et intervju Salon har gjort med Mildred Wirt Benson, som skrev de første 22 bøkene om Nancy Drew under forfatterpseudonymet Carolyn Keene.

Keene er blant de få nykommerne en bokliste som denne uka er nesten klin lik forrige uke. Og så finnes altså ikke personen, men skjuler et stort antall skyggeforfattere hvorav «Millie» Benson var den første.

Bort fra husmortypen

- Jentene var klare for en forandring i litteraturen. De var overmodne for en god, underholdende historie som brøt med den gamle måten å skrive på. Jeg tror Nancy var karakteren de ventet på, sa Benson, som døde i 2002, om detektivheltinnens suksess.

På det meste skrev hun 13 fullengdebøker på ett år, ved siden av en fulltidsjobb. Om ikke det var nok, ble bøkene også forandret av Harriet Stratemeyer Adams som eide Nancy Drew-konseptet.

- Hun forandret Nancy Drew betraktelig. Hun gjorde henne til en tradisjonell heltinne, mer som husmortypen. Det var det jeg ville bort fra, med en jente som var forut for sin tid, atypisk og det som jenter ønsket å være, men ikke hadde klart selv, som Benson sa til Salon.

Ingen feminist

BLE FILM: Filmen om «Frøken Detektiv» hadde première i august i år. Den handler om et mysterium i Hollywood Hills. Filmen er en del av forklaringen på hvorfor boka «Frøken Detektiv: Uten spor» nå er tilbake på Boklista for skjønnlitteratur. Foto: FILMWEB
BLE FILM: Filmen om «Frøken Detektiv» hadde première i august i år. Den handler om et mysterium i Hollywood Hills. Filmen er en del av forklaringen på hvorfor boka «Frøken Detektiv: Uten spor» nå er tilbake på Boklista for skjønnlitteratur. Foto: FILMWEB Vis mer

Likevel så ikke forfatteren Nancy Drew som et feministisk ikon:

- Jeg ser henne ikke som en del av feministbevegelsen i det hele tatt. Det var aldri i mine tanker. Hun var bare en person som trodde på sin egen frihet.

På Boklista er ellers alt ved det gamle i uke 34. Biografiene om Einar Førde og Rolf Kirkvaag dominerer lista for generell litteratur - der en nykommer forteller at det er soppsesong - mens Stieg Larsson, Anne B. Ragde og Jo Nesbø dominerer listene for skjønnlitteratur og pocket:

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

PRODUKTIV: Millie Benson, 96 på bildet som er tatt i 2001, holder opp en av de 23 Nancy Drew-bøkene hun skrev i løpet av sin karriere. Bøkene har solgt mer enn 200 millioner eksemplarer på 17 språk.