- Ikke et feministisk ikon

Hvem var Carolyn Keene? Nancy Drew-forfatteren gjør comeback på Boklista denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg vil ikke høres skrytete ut, men jeg får fanbrev fra hele landet og fra fremmede land. Det stopper aldri.

Sitatet er fra et intervju Salon har gjort med Mildred Wirt Benson, som skrev de første 22 bøkene om Nancy Drew under forfatterpseudonymet Carolyn Keene.

Keene er blant de få nykommerne en bokliste som denne uka er nesten klin lik forrige uke. Og så finnes altså ikke personen, men skjuler et stort antall skyggeforfattere hvorav «Millie» Benson var den første.

Bort fra husmortypen

- Jentene var klare for en forandring i litteraturen. De var overmodne for en god, underholdende historie som brøt med den gamle måten å skrive på. Jeg tror Nancy var karakteren de ventet på, sa Benson, som døde i 2002, om detektivheltinnens suksess.

På det meste skrev hun 13 fullengdebøker på ett år, ved siden av en fulltidsjobb. Om ikke det var nok, ble bøkene også forandret av Harriet Stratemeyer Adams som eide Nancy Drew-konseptet.

- Hun forandret Nancy Drew betraktelig. Hun gjorde henne til en tradisjonell heltinne, mer som husmortypen. Det var det jeg ville bort fra, med en jente som var forut for sin tid, atypisk og det som jenter ønsket å være, men ikke hadde klart selv, som Benson sa til Salon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer