Ikke et litterært høydepunkt

Nyansert om alderdom fra en av Ungarns store forfattere.

STORT NAVN: Magda Szabó (1917—2007) regnes som en av Ungarns viktigste forfattere. Foto: AFP
STORT NAVN: Magda Szabó (1917—2007) regnes som en av Ungarns viktigste forfattere. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Hva om du et helt liv har latt ektemannen, din eneste virkelige fortrolige, ta alle beslutninger for deg? Hvilket liv venter da, når han dør?

Sterk stemme Fru Szöcs er i syttiårene da mannen sykner hen og dør. Hun blir fullstendig rådvill, lammet. Datteren Iza står parat til å overta ansvaret, og strekker seg langt for å innlemme moren i livet sitt. Iza vil bare det gode for dem begge. Resultatet blir det motsatte.

I Norge er Magda Szabó kjent for «Rådyret» (1969) og «Døren» (2009). Szabó ble i hele ni år (1949- 1958) nektet publisering i hjemlandet Ungarn, men regnes i dag som en av landets store forfattere. Særlig «Døren» trekkes fram som litteratur i verdensklasse.

Årets bok er ikke et litterært høydepunkt i forfatterskapet, men en nyansert beretning om alderdom. Perspektivet i romanen ligger hos flere: Vi får den gamle kvinnens fortelling om nåtid og fortid, vi får Izas versjon, der opplevelsen av morens hjelpeløshet i det nye livet er et irritasjonsmoment, og vi får også et mer distansert blikk på mor og datter - gjennom Izas eksmann. Versjonene smelter sammen til en sår fortelling om kortlivet og livslang kjærlighet, om politiske og sosiale vilkår i Ungarn, men likevel mest om sorgen over alt det tapte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer