Ikke et litterært høydepunkt

Nyansert om alderdom fra en av Ungarns store forfattere.

STORT NAVN: Magda Szabó (1917—2007) regnes som en av Ungarns viktigste forfattere. Foto: AFP
STORT NAVN: Magda Szabó (1917—2007) regnes som en av Ungarns viktigste forfattere. Foto: AFPVis mer

||| BOK: Hva om du et helt liv har latt ektemannen, din eneste virkelige fortrolige, ta alle beslutninger for deg? Hvilket liv venter da, når han dør?

Sterk stemme
Fru Szöcs er i syttiårene da mannen sykner hen og dør. Hun blir fullstendig rådvill, lammet. Datteren Iza står parat til å overta ansvaret, og strekker seg langt for å innlemme moren i livet sitt. Iza vil bare det gode for dem begge. Resultatet blir det motsatte.

I Norge er Magda Szabó kjent for «Rådyret» (1969) og «Døren» (2009). Szabó ble i hele ni år (1949- 1958) nektet publisering i hjemlandet Ungarn, men regnes i dag som en av landets store forfattere. Særlig «Døren» trekkes fram som litteratur i verdensklasse.

Årets bok er ikke et litterært høydepunkt i forfatterskapet, men en nyansert beretning om alderdom. Perspektivet i romanen ligger hos flere: Vi får den gamle kvinnens fortelling om nåtid og fortid, vi får Izas versjon, der opplevelsen av morens hjelpeløshet i det nye livet er et irritasjonsmoment, og vi får også et mer distansert blikk på mor og datter - gjennom Izas eksmann. Versjonene smelter sammen til en sår fortelling om kortlivet og livslang kjærlighet, om politiske og sosiale vilkår i Ungarn, men likevel mest om sorgen over alt det tapte.

Misforstått hjelp
Prosaen er stødig og formen tradisjonell. Romanen byr på få overraskelser, og det sentimentale er tidvis for nærværende. Det Szabó gjør best er å vise hvordan gode intensjoner i forholdet mellom barn og foreldre, kan slå fullstendig feil. Hun belyser på hjerteskjærende vis hvordan Iza, i anstrengelsen for å gi moren et bedre liv, i farten også fratar henne retten til å bestemme over egen tilværelse. Selve grunnlaget for en meningsfull alderdom forsvinner for Fru Szöcs: For hva skal den gamle damen fylle dagene med når alle oppgaver tas ut av hendene på henne?

Boka gir innsikt i en fase av livet få unnslipper. Likevel: Skal man lese en bok som virkelig kvester myter om alderdommens stille harmoni, er franske Benoiîte Groults «Stjernetasten» et sterkere bidrag.

Ikke et litterært høydepunkt