Helgekommentaren: Aksel Braanen Sterri

Ikke få panikk, Ropstad

De unge og sårbare har mest å vinne på avkriminalisering av rus.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rusreformutvalget kom før jul med sine anbefalinger til hvordan vi bør avkriminalisere rusmidler. Målet er å redusere skadene knyttet til rusbruk. Flere frykter imidlertid at forslaget innebærer et frislipp av narkotika som vil gå utover de unge og de mest sårbare. De har intet å frykte.

Om utvalgets modell blir ny politikk skal det fortsatt være ulovlig å bruke og omsette rusmidler. Det er straffen for anskaffelse, bruk og besittelse av rusmidler til eget bruk som skal fjernes. Det er ikke et paradoks. Myndighetene har nemlig andre reaksjonsmåter enn straff de kan bruke.

Utvalget foreslår at politiet, ved mistanke om bruk, kjøp og besittelse av rusmidler, skal kunne visitere vedkommende og beslaglegge eventuelle rusmidler de finner. De kan også pålegge lovbryter å møte med helsevesen og foreldre og barnevern kan kobles inn om lovbryter er under 18 år. Framfor bøter skal den enkelte få relevant informasjon og ved behov få oppfølging av kompetent helsepersonell.

Motstanden mot dette forslaget skyldes en tro på at straff er et mer effektivt virkemiddel for å avskrekke folk fra å bruke rusmidler enn sivilrettslige tiltak. Gitt frykten for at flere skal få livene sine forverret ved å bruke ulovlige rusmidler, er det forståelig å ville bruke det tilsynelatende sterkeste virkemidlet vi har. Men som utvalgets gjennomgang av forskningen fra land som har forsøkt avkriminalisering viser, “finnes [det ikke] et godt empirisk grunnlag for å anta at avkriminalisering som sådan vil forårsake en nevneverdig økning i narkotikabruk i befolkningen.”

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer