Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ikke flere år, men tidligere

Det er betimelig å diskutere alder for skolestart når vi vet hvor viktig det er med tidlig innsats for at alle barn skal få like muligheter til å lykkes i livet.

SLUTTE TIDLIGERE: Jeg ser ingen grunn til at vi skal forlenge utdanningsløpet, men kanskje vi skal forskyve det, skriver Vinje. 


Foto: Siv Johanne Seglem
SLUTTE TIDLIGERE: Jeg ser ingen grunn til at vi skal forlenge utdanningsløpet, men kanskje vi skal forskyve det, skriver Vinje. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser ut som Dagbladet leser mitt forslag om å vurdere skolestart for femåringer som fanden leser Bibelen når de 27. januar tolker mine intensjoner på lederplass.

Jeg synes det er betimelig å diskutere alder for skolestart når vi vet hvor viktig det er med tidlig innsats for at alle barn skal få like muligheter til å lykkes i livet.

Vi vet at dårlige skoleresultater og frafall fra skolen i stor grad henger sammen med grunnleggende, tidlig læringssvikt. Barn som har gått i barnehage gjør det jevnt over bedre på skolen enn barn som ikke har gått i barnehage, uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn. Sammenhengen mellom sosial bakgrunn og skoleresultater er også klar. Foreldres utdanningsprestasjoner føres i stor grad videre til barna. Videre vet vi at en økende andel barn har for dårlige norskferdigheter ved skolestart. Derfor har jeg tatt til orde for at vi kanskje bør ha skolestart for femåringer.

Det viktigste for meg er at vi legger forholdene til rette slik at flest mulig skal få sjansen til å oppleve læring og mestring tidlig i livet. I dag vet vi at ikke alle barn får det, og vi vet at de som starter med et dårligere utgangspunkt enn andre også sliter seinere i skoleløpet. De barna som kanskje trenger det aller mest går kanskje ikke i barnehagen, og mange mestrer heller ikke språket godt nok til å få en god start på skoleløpet.

Dersom man framskynder skolestart med ett år vil man kunne sikre tidlig innsats for ALLE barn gjennom det ordinære skolesystemet. Jeg kunne tenke meg en bredere debatt om tidlig innsats - som også vurderer tidligere skolestart, ikke bare mer læring inn i barnehagen. Jeg lurer nemlig på om tidligere skolestart kan være er en bedre vei å gå enn å gjøre siste året av barnehagen om til en slags skole.

Jeg ser ingen grunn til at vi skal forlenge utdanningsløpet, vi bør snarere tenke på hva vi får ut av det. Derfor tar jeg ikke til orde for å forlenge skolegangen, men jeg mener vi bør vurdere å forskyve hele utdanningsløpet fram, slik at man også avslutter ett år tidligere.Det aller viktigste for meg er at vi er åpne for å diskutere hvordan vi kan forbedre alle barns muligheter til å lykkes seinere i livet. Da mener jeg diskusjonen om femåringer inn i skolen hører hjemme i debatten.

Hele Norges coronakart