Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ikke følg din lidenskap!

Vi blir tutet ørene fulle av historier om suksessrike folk som fulgte et kall og en drøm, og utrettet noe stort eller ble rike. Men her ligger det en ikke ubetydelig felle.

VEIVALG: - Du snyter deg selv for muligheter du ikke visste du hadde, hvis du tror du er skapt for kun én ting, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
VEIVALG: - Du snyter deg selv for muligheter du ikke visste du hadde, hvis du tror du er skapt for kun én ting, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å bli fornøyd, eller kanskje til og med lykkelig, i et yrke er vanskelig. Det viktigste er logisk nok å finne noe du liker å holde på med. Men her er vi allerede ved sakens kjerne - og problemet. For hvem vet egentlig hva de liker å drive med, før de har forsøkt litt forskjellig, og gjerne noe mer enn det som foreldre eller referansegruppen din forholder seg til?

Spaltist

Aris Theophilakis

er gründer og bedriftsleder født og oppvokst i Oslo. Han har designutdannelse, en MBA samt etterutdannelse fra Stanford og MIT. Aris skriver om marketing, innovasjon og ledelse.

Siste publiserte innlegg

Bor du på vestkanten, har foreldre i finans og havner på Handelsgym, hvordan i all verden skal du oppdage at du kanskje er verdens beste og lykkeligste landmåler?

Vi blir tutet ørene fulle av historier om suksessrike folk som hadde et kall og en drøm, og deretter fulgte denne drømmen til de fikk utrettet noe stort eller ble rike. Hurra! Men her ligger det en ikke ubetydelig felle. Fordi vi tror at jobbrelaterte lidenskaper er noe som tidlig former seg som tydelige ambisjoner, tror vi derfor også at alle har en ferdig lidenskap for noe – det gjelder bare å gi den plass. «Er jeg dum som ikke føler en lidenskap for et yrke eller fagområde?»

Noen vet hva de skal drive med, gjør det og blir happy. Andre vet hva de skal drive med, gjør det og blir ikke happy. Mens de fleste gjør noe de tror de kan komme til å like og rusler av gårde inn i solnedgangen. Og der blir noen ganske happy, mens mange andre lurer på om de egentlig skulle gjort noe helt annet.

Å be unge mennesker om å utvikle en lidenskap for fag de bare studerer teorietisk og på avstand er derfor uforsvarlig rådgivning. Ingen vet hva de trives med før de har prøvd. Og helst over tid. Kanskje mange år. Forskere ved Stanford har dessuten funnet ut at når folk tror på og følger dette med å finne sin lidenskap, «find your passion», tror man samtidig at man vil lykkes når man finner noe man liker. Men her viser det seg at de som tror på lidenskapen fortere gir opp når de møter motstand, enn de som ikke gjør det.

Dessuten sier forskerne at de som tror på at de har en lidenskap for noe, begrenser seg tidlig og utelukker andre muligheter som de akkurat der og da ikke har så lidenskapelige følelser for. Du snyter deg selv for muligheter du ikke visste du hadde, hvis du tror du var skapt for én ting med andre ord.

Så det dummeste rådet du kan gi unge folk er å følge sin pasjon. Og bare for å nevne det. De som lykkes i Silicon Valley, det vil si, de som skaper målbare verdier gjennom ny teknologi og nye foretningsmodeller, er ikke så unge. Forskning fra MIT viser at de er 45 år i snitt, og at en 50-åring har dobbelt så stor sjanse for å lykkes som grunder som en 30-åring. Disse grunderne har brukt mange år av sine liv på finne frem til noe de liker, som de deretter har brukt mange år på å bli gode på og deretter satt sammen noe bedre fordi de hadde erfaringene, ideene og nettopp lidenskapen.

Lidenskap er i motsetning til pulverkaffe, noe det tar tid å få ferdig. Drømmer må utvikles, de må gis næring og ikke minst arbeidserfaring. Så glem lidenskapen. Følg heller nysgjerrigheten. Og det faktum at foreldrene dine ikke driver med akkurat det samme. Det øker visstnok også livslykken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!