POLITIKK: Som minoriteter er vi helt avhengig av at det foreligger gode muligheter slik at vi blir inkludert i samfunnet, skriver Nesteren Hasani. Foto: privat
POLITIKK: Som minoriteter er vi helt avhengig av at det foreligger gode muligheter slik at vi blir inkludert i samfunnet, skriver Nesteren Hasani. Foto: privatVis mer

Integrering:

Ikke for å være kravstor, men kan dere vennligst gi litt plass til en feminist med minoritetsbakgrunn?

Helt siden jeg har vært et barn har FrP gjort en forskjell på meg og mine norske venner. Jeg er bare et vanlig menneske, som ikke ønsker å snikislamisere noen, eller utnytte trygdeordningene.

Meninger

Vi, minoritetskvinner, er ikke ofre som trenger å bli vernet for egne innvandrermiljøer. Sylvi Listhaug og Marthe Solberg må innse at samfunnet må se på oss som ressurser, og deretter gi oss plass og muligheter.

Fremskrittspartiet (FrP) jobber påståelig for minoritetskvinners rettigheter. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Vi er virkelig ille ute om det er partiet som jobber for våre rettigheter, da deres poltikk er direkte ekskluderende og anklagende for flere grupper, men særlig for innvandrere, herunder minoritetskvinner.

Gjennomgående i deres handlingsplan blir jeg som innvandrer henvist til som en byrde på samfunnet. Det er ingenting positivt som står om hva vi har fått til eller hva som er positivt med innvandring. Isteden stilles det en rekke anklagende krav; innvandrere må på norskkurs – som om flesteparten ikke ønsker det, innvandringspolitikken må innstrammes for sånne som meg, at utlendinger som begår lovbrudd skal utvises.

Denne metoden hindrer integrering, siden FrP informerer om at alle innvandrere fører til vanskeligheter og det hindrer meg å være en del av fellesskapet. Så lenge jeg har innvandrerbakgrunn er jeg ikke bra nok for FrP. Den følelsen av utenforskap er ikke ukjent for meg. På skolen ble jeg kalt bæsj grunnet min brune hud. Jeg ble også mobbet for maten jeg spiste hjemme, så jeg prøvde å gjemme vår matkultur. Noen medelever med innvandrerbakgrunn ble kalt løk, fordi de luktet vondt. I redsel for at jeg skulle få et slikt stempel, dusjet jeg to ganger om dagen og hadde et overbruk av parfyme. Hvis Frp er virkelig interessert i å jobbe for meg, råder jeg dem til å først begynne med holdningsarbeid i samfunnet, men særlig internt i partiet.

Vent, FrP har en plan! Med Listhaug i front skal de jobbe for redusering av kjønnslemlesting, tvangsekteskap og kvinneundertrykkende kulturer. Jeg har kun opplevd kvinneundertrykkelse, på tvers av kulturer, også av nordmenn. Når jeg verken blir kjønnslemlestet eller tvangsgiftet, hva kan FrP gjøre for meg?

Som minoriteter er vi helt avhengig av at det foreligger gode muligheter slik at vi blir inkludert i samfunnet. Venstresiden satt med makta gjennom store deler av min oppvekst. De ga meg muligheter til å ta en skikkelig utdanning, som da sikret meg en jobb og det tillot meg å komme inn i boligmarkedet. Tilgang til disse mulighetene, forsterket min selvstendighet og tillot meg å bli godt integrert.

Handlingsprogrammet til FrP viser at de ønsker å frarøve oss disse mulighetene, ettersom de ikke har noen strategier for å inkluderer innvandrere i samfunnet. De påpeker gjennomgående at innvandrer har et selvstendig ansvar for aktivt å integrere seg i det norske samfunnet. FrP ville kalt det å gi muligheter særbehandling. De tar feil, det gjelder å gjenkjenne problemstillingene, for å da iverksette riktige løsninger. Det er som om vi ikke skulle tilbydd de eldre sykehjemsplass, men å kreve at de selv tar ansvar for å skaffe seg et sted å bo. Det er urimelig! Det samme gjelder integrering uten muligheter. Suksessfull integrering er avhengig interaksjon mellom partene og det har ikke FrP innsett.

Helt siden jeg har vært et barn har FrP gjort en forskjell på meg og mine norske venner. Jeg er bare et vanlig menneske, som ikke ønsker å snikislamisere noen, eller utnytte trygdeordningene, men rett og slett å være en aktiv samfunnsdeltaker som får et fredfylt liv som bringer lykke. Er jeg virkelig så annerledes fra etniske nordmenn?

FrP sprer løgner om oss. Det har konsekvenser på menneskeskjebner. Underbevisst spør jeg meg selv om jeg er likeverdig med etniske nordmenn. Skam overtar når jeg stiller slike spørsmål - objektivt ser jeg på meg selv som likeverdig, men disse erfaringene har nedbrutt selvfølelsen min.

Solberg sier at feministiske debattanter bør heller kritisere de miljøene som diskriminerer kvinner. Det er en selvfølge - de fleste feminister gjør det. Jeg har selv jobbet på Oslo krisesenter og jobbet mot dette. Det er kun én del av arbeidet, men det store arbeidet ligger i at samfunnet, især FrP lager broer slik at vi blir tatt inn i varmen som likeverdige mennesker og styrker våre rettigheter ved å gi oss faktiske muligheter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.