Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke for alle

Har du ikke internett, får du heller ikke spilt «Half-Life 2».

 • Se bilder fra spillet
 • Spillblogg
 • Alt om spill!
 • Diskuter spill(Dagbladet.no): Én ting er at storspillet «Half-Life 2» som kommer neste tirsdag ikke kan kjøres av alle - ettersom maskinkravene er svært høye. Men en annen ting som ikke har kommet helt klart fram i forkant av utgivelsen, er at du også er utelukket fra å oppleve spillet dersom du ikke har internett på PC\'en du skal spille på.

  Et av minimumskravene til «Half-Life 2» er nemlig at du har internett, ettersom spillet må «låses opp» hos utvikleren Valve etter installering. Får du ikke låst opp spillet, er du utelukket fra spillopplevelsen.

  For mange er dette en enorm nedtur.

  - Må informeres


  Det er nemlig ikke alle som har internett installert hjemme, og det virker litt rart å skulle måtte kjøpe et modem bare for å låse opp et spill. Det er ennå uvisst om de av dere som ikke har tilknytning til nettet kan ta med maskinen og gjøre det hos en kompis, men alt tyder på at det kan være mulig.

  Det som imidlertid fortsatt er usikkert er om det holder å koble seg opp mot nettet en gang for å låse opp spillet, eller om du må være koblet opp hver gang du skal spille det. Dette vil vi komme tilbake til på Dagbladet.no.

  - Alle brukerne må informeres om dette i markedsføringen av spillet, ettersom det er en vesentlig betingelse for å benytte seg av produktet man har kjøpt, forteller rådgiver Stian Schilvold i Forbrukerombudet til Dagbladet.no.

  - Det blir muligens litt komplisert å få formidlet dette gjennom den vanlige markedsføringen, så det mest hensiktsmessige er kanskje at kjøperne blir opplyst om dette i spillbutikken. Det viktigste er at kunden må være klar over at de må ha tilgang på internett før de kjøper spillet. Om det ikke skjer, kan det godt hende at de vil få mulighet til å heve kjøpet etter kjøpslovens regler, sier Schilvold.

  - Har opplyst om dette


  Vivendi Universal, som er utgiver av spillet, mener at dette er informasjon som spillkjøperne har tilgang til.

  - Dette er noe som vi gikk ut med for en stund tilbake, så det er ikke noe nyhet i seg selv. På spillboksen til «Half-Life 2» står det oppgitt som et minimumskrav av spilleren har tilgang til internett, forteller Kjetil Walseth i Vivendi Universal.

  Han kan fortelle at grunnen til at spillet må aktiviseres via internett er for å demme opp for piratkopiering av spillet. «Half-Life 2» er et svært etterlengtet spill, som i første omgang kun kommer på PC. Dette gjør også at spillet er spesielt sårbart for piratskjebnen.

  De som har tilgang på nettet, har mulighet til å kjøpe «Half-Life 2» allerede nå, ved å laste det ned på maskinen via Valves internett-tjeneste Steam. Uansett hvordan du velger å kjøpe spillet, er det likevel ikke mulig å spille det før tirsdag morgen klokka ni norsk tid - da låser Valve spillet opp via Steam. Rapporter har allerede kommet inn om at brukere har fått kjøpe «Half-Life 2» i butikker før salgsstart, men disse får altså ikke spilt spillet selv om de holder det i hånden.

  Det ser heller ikke ut som om Valve gjør alvor av trusselen om å slippe spillet dersom spillet selges tidlig i butikk - forholdet mellom Valve og Vivendi Universal har vært svært anspent i det siste, grunnet en rettsak mellom de to.

  Les om internettproblematikken i vår spillblogg, der du også kan komme med dine egne synspunkter på saken.

SNART HER:</B> På tirsdag morgen klokka ni kan du spille «Half-Life 2» - om du har tilgang til internett.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media