DEBATT

Boligmarkedet:

- Ikke forelsk deg på visning

Boligprisfallet er positivt på flere måter. Du som skal kjøpe bør likevel ta dine forholdsregler.

BILLIGERE: En mulig kjøper studerer prospektet under en boligvisning. - Jeg vil anbefale deg å ikke forelske deg i boligene du ser. Gjør et forsøk på å holde følelsene utenfor, og vurder heller boligen etter mindre følelsesmessige parametere. Ikke lett, men lurt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
BILLIGERE: En mulig kjøper studerer prospektet under en boligvisning. - Jeg vil anbefale deg å ikke forelske deg i boligene du ser. Gjør et forsøk på å holde følelsene utenfor, og vurder heller boligen etter mindre følelsesmessige parametere. Ikke lett, men lurt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi har nok en gang lagt bak oss en måned med boligprisfall. Korrigert for sesongvariasjon falt boligprisene med 0,5 prosent. Dette er en svakere utvikling enn det som er normalt for desember. Boligprisene er nå 2,1 prosent lavere enn for ett år siden. Sist gang boligprisutviklingen var negativ innenfor et kalenderår var i 2013. Det viser tall fra Eiendom Norge.

Tross boligprisfall er boligprisene fortsatt høye i Norge. Spesielt i de store byene er det langt fra billig å kjøpe bolig.

Men boligprisfallet har allikevel hatt flere positive effekter for boligkjøpere.

Mindre stress

Nå som det er mindre press i boligmarkedet kan boligkjøpere tillate seg å bruke lengre tid på boligkjøpet. Og det er utvilsomt en fordel. Mange har latt seg stresse til boligkjøp, men når det er færre påvisning, færre budgivere og lengre omsetningstid har boligkjøpere mer tid til å vurdere, tenke og undersøke før de eventuelt slår til.

Lavere terskel

Selv om boligprisene fortsatt er høye så har terskelen for å realisere boligdrømmen blitt noe lavere. Det er utvilsomt gode nyheter for de som står utenfor boligmarkedet. Det er nemlig en fattigdomsfelle å ikke eie bolig, da du taper kjøpekraft på sikt. Så vi er tjent med at så mange som mulig eier sin egen bolig.

Lengre boperspektiv

Når boligprisene faller og terskelen blir lavere åpner også muligheten for å kjøpe en større bolig seg for mange. De på boligjakt kan investere i større objekter, som er praktiske å bo i over lengre tid. Dette reduserer gjerne investeringsrisikoen, da boligbytte ikke blir like prekært, like fort.

Er du på boligjakt bør du likevel ta dine forholdsregler.

Be om finansieringsbevis

Det er viktig å få finansieringen i orden, og det helst før du begynner å gå på visning. Da vet du hvilke objekter som er aktuelle for deg, og du har alt klart om du ønsker å by på en leilighet. Et finansieringsbevis er gjerne gyldig i 3 måneder. Så du har relativt god tid på å finne drømmeboligen.

Sett deg en beløpsgrense

Det er viktig å ikke betale over evne. Selv om boligmarkedet er roligere om dagen kan det være lett å la seg rive med, og bla opp mer for boligen enn man i utgangpunktet har råd til. Sett deg en beløpsgrense før du går inn i budrunden, og gi deg om noen byr over denne.

Ikke forelsk deg

Det er ikke uvanlig at man begynner å innrede stua mens man er på visning, eller at man ser for seg hvordan livet kan bli i det man mener er drømmeleiligheten. Jeg vil anbefale deg å ikke forelske deg i boligene du ser. Gjør et forsøk på å holde følelsene utenfor, og vurder heller boligen etter mindre følelsesmessige parametere. Ikke lett, men lurt.

Gå etter attraktive objekter

Ugunstige objekter er gjerne de boligene som først faller mest i pris i nedgangstider. Det er derfor ofte en fordel å trakte etter attraktive objekter. God beliggenhet og planløsning gjør at boligen til et mer yndet objekt når du skal selge. Hvilken etasje boligen ligger i vil også kunne gi utslag på prisen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer