PRØVEPROSJEKT: Venstre-leder Trine Skei Grande vil starte et prøveprosjekt i Oslo for å fjerne kontantstøtten. Hun vil heller bruke pengene på å utvide tilbudet med gratis kjernetid i barnehagen.  Foto: Heidi Maxmiling / NTB Scanpix
PRØVEPROSJEKT: Venstre-leder Trine Skei Grande vil starte et prøveprosjekt i Oslo for å fjerne kontantstøtten. Hun vil heller bruke pengene på å utvide tilbudet med gratis kjernetid i barnehagen. Foto: Heidi Maxmiling / NTB ScanpixVis mer

Ikke forhast dere, Venstre!

Jeg er selv i tvil om kontantstøtte er en god idé — men den finnes, og folk innretter livene sine etter den. Det må tas hensyn til. Gi Oslos barnefamilier tid til å omstille oss.

Meninger

Kjære, Venstre.Nylig leste jeg at Trine Skei Grande og Guri Melby vil fjerne kontantstøtta i Oslo, som en prøveordning. Greit nok. Det som virkelig ikke er greit, er framgangsmåten som forespeiles: «Hvis Oslo vil gå for dette, så kommer vi til å «pushe» det gjennom budsjettforhandlingene».

Jeg stemmer ikke på dere, men jeg synes dere jevnt over dere virker som fine, velmenende folk. Dette er imidlertid skikkelig uansvarlig.

Kontantstøtta er 6000 skattefri kroner i måneden utbetalt fra barnet er 13 mnd til 2 år. Det er en veldig gunstig ordning for de som benytter seg av den, ingen tvil, men for noen er den også helt nødvendig. Oslo-budsjettet skal vedtas 9. desember, tre uker før nyttår. Dette er ekstremt kort omstillingsfrist for oss endringen rammer, prøveordning eller ei.

Mitt barn er straks 8 måneder gammel, og har ikke rett til barnehageplass før august 2016. Jeg jobbet i vikariater fram til jeg fødte, og har ingen jobb å gå tilbake til. Vår familie har råd til at jeg er hjemme med henne fram til vi får barnehageplass og jeg kan lete etter ny jobb - så lenge kontantstøtta finnes, i dagens form. Vi tåler å gå med økonomisk tap fram til hun blir 13 måneder - så lenge kontantstøtta er der i januar 2016. Om den ikke gjør det, må jeg altså på tre uker finne barnehageplass og ny jobb.

Jeg har selv vært i tvil om kontantstøtta er en god idé - men den finnes, og folk innretter livene sine etter den. Det må tas hensyn til. Integrering er viktig, barnehager er bra - men vær så snill, ikke forhast dere.

Gi Oslos barnefamilier tid til å planlegge og omstille oss.

De aller fleste politiske forslag vil ramme noen uheldig eller utilsiktet, men i dette tilfellet finnes muligheten til å begrense skaden betraktelig. Ikke la ønsket om raske resultater veie tyngre enn hensynet til småbarnsfamilienes mulighet til å planlegge livene sine.

Et prøveprosjekt fra 2017 støtter jeg helhjertet. Tanken bak forslaget er sikkert god og gjennomtenkt, men hastverk hjelper ingen. Konsekvensene av et prøveprosjekt som plutselig innføres i ledd av budsjettforhandlingene må jeg protestere mot, hvor nå enn søt barnet mitt ville vært som prøvekanin.