NEI TAKK: Generalsekretær i Norges fotballforbund, Kjetil P. Siem (t.v.) og fotballpresident Yngve Hallén sa nei til å markere «fotball for alle» med regnbueflagg. Foto: NTB scanpix
NEI TAKK: Generalsekretær i Norges fotballforbund, Kjetil P. Siem (t.v.) og fotballpresident Yngve Hallén sa nei til å markere «fotball for alle» med regnbueflagg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ikke første gangen at NFF er i flaggtrøbbel

Fotballklubben Brann ville markere «fotball for alle» ved å bruke regnbueflagg som cornerflagg under kampen 16. mai. Det sa Norges Fotballforbund(NFF) nei til.

Meninger

For et år siden ble jeg nektet inngang på landskampen mot Russland på Ullevål. Begrunnelsen var at flagget mitt var for stort. Først var det nei til flagg, så ja til flagg i lommebokstørrelse. NFF lærte at det ikke er særlig lurt med diskusjoner om det er størrelsen det kommer an på i det offentlige rom. Nå er det totalforbud mot regnbueflagg som gjelder. FIFA-sjef Sepp Blatter får skylda. FIFA klargjorde i helgen at det internasjonale regelverket ikke står i veien for slike markeringer som Brann forsøkte seg på, dette har blitt gjort i Lyn, Malmø FF, FC Rosengård og i en Israelsk klubb. Disse klubbene er enten bøller og lite tro mot Blatter, eller kanskje de har evnen til å bruke skjønn i motsetning til NFF. Nå vil NFF vurdere hvorvidt Lyn skal straffeforfølges. Hinsides all fornuft.

Jeg opplever at NFF, gjennom mange år, har sagt nei til rasisme. Men vi trenger også et forbund som sier nei til homofobi. NFF har ved flere anledninger håndtert disse homosakene elendig. Men denne gangen tror jeg ikke det er håndteringen som er problemet. Det er snarere ledelsens manglende evne til å stå opp for alle. Jeg tror ikke et regnbueflagg på en fotballkamp vil endre alt, men et regnbueflagg på en idrettsarena symboliserer hva vi ønsker å stå for.   

Jeg var selv
fotballspiller i mange år og har fått oppleve hvor lite inkluderende idretten kan være for utøvere med en annen seksuell legning. «Homo» med ulike negative fortegn var gjennomgangstonen i møte med motgang. Unge slutter på juniornivå. For idretten betyr det at de mister talenter, men for utøveren betyr det mye mer.

Jeg tror NFF
bør tenke gjennom hvilke signaler de sender, når de ikke ønsker regnbueflagg på norske arenaer. Hvis ordene åpenhet, inkludering og fotball for alle skal bli noe mer enn floskler, så må faktisk NFF ta seg kraftig sammen.

For ti år siden
satt jeg som leder i landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) i møter med ledelsen i NFF for å diskutere hvordan de kunne bekjempe homohets i idretten. Det virket tilsynelatende som om de lyttet til innspillene. Ti år senere viser fasiten det motsatte. Med dette tempoet går det kjappere i kirken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.