DEBATT

Debatt: Bompenger

Ikke gi bilistene ansvaret

Det foregår en kamp om sannheten om bompenger. Er folk egentlig for eller er de mot? Hvor mye bompenger er for mye? Og hva mener folk at pengene bør brukes på?

TA SIGNALENE: Prosjektene i bypakkene må ikke skrotes til fordel for kortsiktige politiske seirer. Samtidig må protestene mot de høye bompengene tas på alvor.

Det er en vanskelig floke å løse, skriver kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste.
TA SIGNALENE: Prosjektene i bypakkene må ikke skrotes til fordel for kortsiktige politiske seirer. Samtidig må protestene mot de høye bompengene tas på alvor. Det er en vanskelig floke å løse, skriver kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I år vil bilistene betale 13 milliarder kroner i bompenger, en økning på 2,5 milliarder kroner på to år. I flere byer protesterer folk, både i gatene og ved å snu seg til nye politiske partier.

Politikerne har skjøvet ansvaret for de høye bompengeregningene mellom seg. Debatten denne våren har presset fram større tydelighet. Det er bra. Noen forsvarer bompengene som nødvendig for å finansiere kollektivtransport. Andre vil redusere bompengene ved å kutte i kollektivprosjekter.

Ingen av disse to svarene møter de holdningene og de forventningene folk har.

Hvert annet år stiller TNS Kantar, på vegne av NAF, 4000 personer aktuelle spørsmål om deres hverdagsreise og hva politikerne bør prioritere. Trafikantbarometeret gir oss verdifull innsikt i utfordringene folk opplever og hvilke løsninger de ønsker.

Når vi i år spør folk som bor i storbyene hva de ønsker at politikerne skal prioritere, er tre av topp fem tiltak knyttet til de mye omdiskuterte bypakkene: kollektivutbygging, tilrettelegging for sykling og utbygging av jernbane. Også utenfor byene ønsker folk seg et godt kollektivtilbud. 58 prosent bosatt utenfor byene svarer at de vil reise mer kollektivt om tilbudet blir bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer