Ikke gi denne mannen tilbud om AFP

Bruce Springsteen (62) har aldri en «helt vanlig dag på jobben». Ikke i Bergen, heller.

KOSER SEG PÅ KOENGEN: Bruce Springsteen og Little Steven på Koengen i Bergen i går kveld. I kveld er han tilbake. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
KOSER SEG PÅ KOENGEN: Bruce Springsteen og Little Steven på Koengen i Bergen i går kveld. I kveld er han tilbake. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: BERGEN (Dagbladet): Med et innstudert og slett ikke ueffent hallaien, ønsker Bruce Springsteen publikum velkommen til det som skal vise seg å bli en helt annerledes konsert enn den han ga på Valle Hovin i Oslo lørdag. Da satte han nesten lengderekord med en snaut fire timer lang økt.

Intimt Bergenhus festning har plass til halvparten så mange publikummere, nærmere bestemt 22.000, og det føles riktig.

Det blir nemlig noe i nærheten av intimt innenfor festningsmurene på Koengen, og Bruce får - naturlig nok - en atskillig bedre kontakt med publikum her enn foran dobbelt så mange i hovedstaden.

Bytter ut låter Det er derfor lett å forstå dem som følger Springsteen fra by til by når han er på våre kanter. Låtlista er ikke til å kjenne igjen fra lørdagens konsert, og dermed blir det langt på vei en helt ny konsertopplevelse.

Men det er klart, fyren har jo mengder å ta av, og kan vel egentlig spille akkurat det han vil - så lenge han også sørger for å gi publikum åpenbare favoritter som «The River», «Thunder Road», «Badlands», «Born In The USA» og «Born To Run».

Og ja, de kommer - de to siste helt på tampen. Som vanlig.

Stopp regnet! Bruce viser allerede i første låt at han er i stand til å improvisere og snu «regnkappa etter vinden», for å si det sånn. Han kommer som vanlig ut aleine, men nå med pianist Roy Bittan på slep, og starter hele showet akustisk med Creedence-låten «Who'll Stop The Rain?».

Og - det hjelper, ihvertfall tar det ikke lang tid før det blir atskillig mer behagelig å være publikummer på utekonsert i Bergen.

Han går rett over i «Downbound Train» og sannelig gjør han også «Cover Me», som han ikke har gjort før under den ca 50 konserter lange turneen. Rein bonus.

Nå handler det om rock'n'roll med stor R. E. Street Band virker enda tightere enn i Oslo.

Bandet legger hele tyngden sin i potten og han sjøl spiller sologitar som om han ikke har gjort noe annet. Han har jo både Nils Lofgren og Little Steven til å ta seg av sånt, men det er jo moro å leke seg litt.

Og denne lekenheten, som ikke var der fra start, kommer for fullt etter hvert.

Humor Nils Lofgren får også sine minutter i fokus, i en lang gitarsolo på «Because The Night» - låten Bruce skrev sammen med «rockebestemor» Patti Smith.

Humor er også viktig.

Når Bruce vil spille «Death To My Hometown», og trommeslager Max Weinberg starter på en helt annen sang, forteller Bruce at vi er vitner til «en ekte E. Street Band fuck up».

Det er svært få av dem, tro meg.

Og når de først kommer igang, låter det ekstremt tight - nå med med fem blåsere, trekkspill og fele i hovedrollene.

Gospel I gospelinspirerte «Spirit In The Night» framstår Bruce som en vekkelsespredikant som kunne frelst den mest innbitte ikketroende - uansett budskap. Dette er også saksofonist Jake Clemons' mulighet til å vise seg fra sin beste side.

Han har overtatt avdøde onkel Clarence Clemons' plass i bandet.

Maskin Uforutsigbarheten i det forutsigbare er avgjørende for at en Springsteen-konsert blir vellykket. Det kan virke spontant, men er selvfølgelig innøvd: Hver kveld går han ned til publikum for å ta imot plakater med låtønsker, og det er alltid noe nytt som kommer opp.

Disse låtene spilte Bruce Springsteen

Who'll Stop The Rain?
Downbound Train
Cover Me
We Take Care Of Our Own
Wrecking Ball
Death To My Hometown
My City Of Ruins
Spirit In The Night
Seaside Bar Song
This Depression
Atlantic City
Because The Night
The Promised Land
Darlington County
Shackled And Drawn
Waitin' On a Sunny Day
For You
The River
The Rising
Radio Nowhere
Badlands
I'm On Fire
Ekstra:
Thunder Road
Born In The U.S.A.
Born To Run
Bobby Jean
Dancing In The Dark
Tenth Avenue Freeze-Out
Twist And Shout

I går kveld førte det til en liten obskuritet som «Seaside Bar Song». Han spøker med det sjøl: «Jeg endrer setlista uten å si ifra til bandet. Jeg prøver å lure dem».

Bruce er nå plutselig en mester i small talk, han som ofte kan framstå ganske keitete. Han skaper feelgood-stemning, og den varer helt til mål - riktignok en snau halvtime tidligere enn i Oslo.

Men husk, det er ikke alltid lengden som teller.

Slakt Etter en time er han bare igang med låt nummer ni. Under låt nummer 18, «The River», passeres to timer. Herfra surfer han inn, med noe av det beste fra låtkatalogen.

Helt på tampen kommer «Twist And Shout», etter at Bruce havner på ryggen som slakt - som alltid.

Men det er ikke nok at Little Steven væter svampen og kjøler ned gubben for å få liv i ham, i går kveld fikk også ei lita jente med store øreklokker vri svampen rundet over en liggende Bruce. Og hun synes det er skrekkelig moro.

Bruce reiser seg opp og sitter som en bestefar på scenekanten og tar imot, dyvåt. Og publikum jubler.

En riktig godslig rockens bestefar er han.

TETT PÅ: Ikke noe å si på kontakten mellom publikum og Bruce Springsteen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
TETT PÅ: Ikke noe å si på kontakten mellom publikum og Bruce Springsteen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer

I kveld, tirsdag, er han tilbake på Koengen i Bergen. Det er utsolgt. Selvfølgelig.

SMÅTT OG STORT: På Bruce Springsteen-konsert på Koengen i Bergen.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
SMÅTT OG STORT: På Bruce Springsteen-konsert på Koengen i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer