Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Ikke gi din stemme til hatet, Listhaug

Du kan bedre enn dette.

MØTER PREDIKANT:  I dag møter Sylvi Listhaug hatpredikanten Guillermo Maldonado på «Jesus helbreder i dag» arrangert av Visjon Norge. Skeive ungdommer som ønsker å kunne beholde sin tro og leve som den de er uten frykt og stigmatisering, får nok en bekreftelse på at det er dem det er noe galt med, skriver forfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MØTER PREDIKANT: I dag møter Sylvi Listhaug hatpredikanten Guillermo Maldonado på «Jesus helbreder i dag» arrangert av Visjon Norge. Skeive ungdommer som ønsker å kunne beholde sin tro og leve som den de er uten frykt og stigmatisering, får nok en bekreftelse på at det er dem det er noe galt med, skriver forfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke gi din stemme til hatet, Listhaug

Forrige uke uttalte integreringsminister Listhaug at oppholdsreglene for hatpredikanter må vurderes. Anledningen var at Islam Net hadde invitert omstridte predikanter til et møte. I dag møter hun selv hatpredikanten Guillermo Maldonado på «Jesus helbreder i dag» arrangert av Visjon Norge. Predikanten er kjent for sine kontroversielle uttalelser om at homofile er et resultat av misbruk og besatt av onde demoner.

Etter kirkemøtet åpnet for kjønnsnøytral ekteskapsliturgi var det mange som opplevde lettelse, endelig var det rom for meg i kirken. Flere prester gikk så ut i avisen og sa at de nektet å vie likekjønnede, og at ville si opp sine stillinger dersom forskjellige uttrykk for kjærlighet skulle gis lik verdi i kirken. Det var mange unge skeive som igjen fikk høre at det ikke var plass til dem.

Skeiv Ungdom blir oppringt av ungdom som er fanget i en virkelighet hvor det ikke finnes en mulighet til å være den man er. De sitter igjen med oppfatningen av at noe galt med en og at gud hater en. Det er hatprat uttrykt gjennom religiøse dogmer og konsekvensene er at personer som trenger åpenhet og støtte blir annerledesgjort og ekskludert. Trosfrihet må kunne eksistere uten at skeive hetses.

Listhaug gikk 26. april ut og sa at hun vurderer oppholdsregler for hatpredikanter. Hun uttalte at det er uakseptabelt at religiøse organisasjoner i Norge inviterer personer som til de grader undergraver norske verdier. Det er vanskelig å tro på det Listhaug sier når hun på den ene siden tar til orde for å frata hatpredikanter oppholdstillatelse, mens hun på den andre siden selv støtter holdningene ved å opptre på hatpredikantes møter.

Som politiker Listhaug, er du et forbilde for hva slags samfunn vi skal leve i. Ved å delta på «Jesus helbreder i dag» sender du et signal og gir hatpredikantene rett. Skeive ungdommer som ønsker å kunne beholde sin tro og leve som den de er uten frykt og stigmatisering, får nok en bekreftelse på at det er dem det er noe galt med.

Vi lever i en tid der hatet brer seg i Europa. Skeiv Ungdom støtter Europarådets Stopp hatprat-­­­kampanje, en kampanje mot hatytringer på nett. Rett før jul ga regjeringen ut en politisk erklæring mot hatytringer. Der forplikter offentlige myndigheter seg til å bekjempe og forebygge hatytringer og erklæringen er signert av blant andre Siv Jensen og Per Sandberg. 

Om regjeringens erklæring mot hatytringer skal ha troverdighet, så må den også forplikte regjeringen som fronter den. Din signatur mangler, Listhaug. Vi trenger politikere som samler om grunnleggende menneskerettigheter og likeverd. Det går verst ut over de som ikke har mulighet til å forsvare seg. Listhaug, vis at du tar ansvar. Avlys din deltakelse på hatpredikantens møte og ta avstand fra homofobisk og transfobisk hatprat. Følg dine kollegaers eksempel ved å signere din egen regjerings erklæring mot hatytringer. Du kan bedre enn dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!