LEDER

Ikke gi etter for studentene

Et utvalg studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo vil ha antirasistiske tiltak som beveger seg mot det autoritære. Det er bekymringsfullt at rektor ser ut til å gjøre knefall.

BLIR ILLIBERALT: Kampen mot rasisme er viktig, men den kan ikke kjempes med alle midler. En gruppe studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo foreslår omfattende tiltak som har drag av det autoritære. Bildet er fra London. Foto: Nils Jorgenson / Shutterstock / NTB Scanpix.
BLIR ILLIBERALT: Kampen mot rasisme er viktig, men den kan ikke kjempes med alle midler. En gruppe studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo foreslår omfattende tiltak som har drag av det autoritære. Bildet er fra London. Foto: Nils Jorgenson / Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

For tiden raser en debatt om hvordan Kunsthøgskolen i Oslo (Khio) skal forholde seg til kampen mot rasisme, som har flammet opp igjen etter drapet på George Floyd i mai. Det er dessverre mulig å kjempe for en god sak med tvilsomme midler, og i et opprop fra en andel av studentmassen kommer det krav om endringer i pensum, personale og tilbud ved Khio som grenser mot det illiberale. Rektor Måns Anders Wrange har valgt, i en post til studenter og ansatte, å bøye kneet for disse kravene. Dette bør bekymre alle som er opptatt av kvaliteten på kunstutdanningen i Norge.

Oppropet er sendt av seks studenter og siden signert av 137 studenter og andre. I brevet anklager studentene ledelsen ved Khio for ikke å ha kommet med noen «håndsrekning eller anerkjennelse» av de studentene som har opplevd sakene fra USA som «retraumatiserende». Studentene vil blant annet ha «kulturell misappropriasjon» inn i undervisningen, de krever at studenter ved avdelinger som kun har hvite professorer må få egne mentorer, og at ledelsen «må forplikte seg til dekolonisering av pensum» og sørge for «obligatorisk antirasistisk opplæring» av de ansatte. I sitt svar takker rektor for «konstruktive ideer og forslag, hvorav de fleste (…) er fullt gjennomførbare».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer